Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken efter avhoppet: "Man blir degraderad"

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Efter två succéfyllda år har Ole Morten Iversen gjort sitt som landslagstränare i Sverige. 

Förutom att leda de svenska längddamerna så har Iversen på papperet fungerat som Stina Nilssons personliga tränare. 

Men nu berättar Iversen att han inte haft det uppdraget. 

– Det är en av sakerna jag inte gillar med det svenska systemet, säger han. 

För två år sedan plockade det svenska längdskidåkningslandslaget in Ole Morten Iversen för att tillsammans med Johan Granath leda de svenska damerna. Iversen skulle dessutom fungera som Stina Nilssons personliga tränare. 

Resultatet av hans ledning har varit ett medaljregn, men nu väljer Iversen att inte förlänga sitt avtal med landslaget. 

Iversen berättade först om sitt beslut för Trönder-Avisa och för SportExpressen utvecklar han hur har resonerat. 

– Under loppet av den här vintern har det dykt upp saker som fått mig att fundera på om jag passar i ett landslagssystem och det svenska systemet. På ett sätt får jag inte göra mitt jobb så som jag önskar göra det. Det har inte varit något fel, men kulturen och organisationen är lite annorlunda och jag tror kanske att de svenska damerna tycker att det passar bättre med en annan typ av tränare, säger han. 

Iversens kritik mot det svenska landslaget

Iversen säger att det absolut inte varit tal om några bråk och att det inte är någon som har sagt rakt ut att de önskar en annan typ av tränare. 

Men Iversen känner själv att han inte får göra det han är bäst på. 

– Mina förväntningar var att kunna lägga mer fokus på träningen, men i ett landslagssystem upplever jag det som att man är lite mindre av en tränare och jobbar mer med administration. Det är viktigt, men det känner jag att någon annan kan klara. 

Under hela sin tid i det svenska landslaget har Iversen dessutom kallats för Stina Nilssons personliga tränare. Det säger han dock att han absolut inte varit. 

– Jag har inte överhuvudtaget varit personlig tränare utan jag har varit landslagstränare. Det är en av sakerna jag inte gillar med det svenska systemet och som jag inte känner igen från Norge, att det skulle finnas en motsättning mellan att vara landslagstränare och personlig tränare. I Norge jobbar alla åt samma håll och utövaren är i fokus, men i Sverige blir landslagstränaren på ett sätt degraderad till förmån för andra. Man sköter mer av det administrativa medan andra eller utövarna själva styr träningen. Då får jag inte göra det jag är bäst på och det har minskat min motivation att fortsätta, säger han. 

Sveriges svar på kritiken

Den svenska längdchefen Johan Sares berättar att han fick veta att Iversen lämnar landslaget via ett mejl norrmannen skickade. 

– Jag blev förvånad när jag läste det, att det var så definitivt att han gick ut med det i medierna också. Jag har inte ens hunnit meddela det internt på skidförbundet än. Jag tycker det är tråkigt. Sen förstår jag situationen, säger Sares. 

I det svenska landslaget är det flera åkare som jobbar med andra tränare än de som finns i landslaget. Charlotte Kalla har haft hjälp av Magnus Ingesson, Ida Ingemarsdotter av Joakim Abrahamsson, Hanna Falk av Niclas Grön och Anna Dyvik av Annika Zell – för att nämna några exempel.

– Jag kan tänka mig att det är det som Ole Morten menar. Han har tyckt att det har känts lite jobbigt, att han inte har haft tränaransvaret för de aktiva som han har varit kontaktperson för inom landslaget, säger Johan Sares, som dock menar att han inte tycker att det är något konstigt. 

– Det är ett system som vi har haft i alla år, det är inget nytt. Och det är inget nytt för Ole Morten heller. När han fick den här tjänsten så visste han om hur systemet såg ut.

Sares: "Det får ni fråga Stina om"

När det kommer till Ole Morten Iversens och Stina Nilssons samarbete så säger Sares att det har förändrats under Iversens tid i landslaget. 

– Hela förra året så var Ole Morten hennes tränare. Sen… vem Stina själv har bollat sin träning med i vinter, det får man nog fråga henne om. Min bild är att Ole Morten i alla fall har varit kontaktperson till Stina när det gäller landslagsverksamheten. Sen om det varit någon annan där och hjälpt henne, det måste ni nog fråga Stina om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.