Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: "Det måste ske en omfördelning"

Maurice Manificat
Foto: Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber
Prispallen efter lördagens tremil
Foto: Vianney Thibaut/Agence Zoom

DAVOS. Att Norges överlägsenhet inom längdskidåkning är ett problem för sporten diskuteras flitigt i både Sverige och Norge. Så även i Schweiz och Frankrike.

Nu riktar världsstjärnan Maurice Manificat svidande kritik mot det internationella skidförbundet FIS.

– Det måste ske en omfördelning av pengarna, det kan inte bara handla om en nation, säger han.

Under lördagens tävlingar i Davos var fransmannen Maurice Manificat den ende som gav de norska åkarna – både på herr- och damsidan – en match om pallplatserna.

Han slutade tvåa bakom Martin Johnsrud Sundby, åtta sekunder före norrmannen Anders Glöersen, som blev trea. Nu rasar han mot tävlingssystemet.

– Vi har försökt säga till FIS att det måste ske en omfördelning av pengarna. I dagsläget står det klart att Norge får omkring 80 procent av FIS pengar. Men jag har ju inget att säga till om här, allt jag kan göra är att träna, blir bättre och konstatera att det är ett problem, säger han uppgivet.

Många menar att sporten längdskidåkning tar skada av att Norge är så överlägsna...

– Ja, ja, så är det.

Så du håller med?

– Ja, definitivt. Det är dåligt för oss båda att det bara handlar om en nation.

Men faktum är att ett förslag redan antagits av FIS.

Fram till nu har arrangörerna betalat de 30 bästa åkarnas logi, resor och utgifter vid varje världscuptävling, men under ett möte i Zürich i oktober beslutades det att sänka antalet åkare till 15, att resterande pengar ska fördelas jämnt mellan de tio bästa nationerna och att en nation maximalt kan få bidrag för sex åkare.

Nya reglerna träder i kraft 2016/17

De nya reglerna träder i kraft till säsongen 2016/17 och innebär att Norge, som i dagsläget får FIS-bidrag för nio åkare, i framtiden kommer att få betala för tre av dem.

– Det har länge varit på tapeten att ändra reglerna. Vi diskuterade även att höja antalet åkare som får bidrag till 50, och då att varje nation maximalt får ha fyra åkare, men det antogs inte, berättar FIS ”race director” Pierre Mignerey, som också medger att förslaget är till för att minska gapet mellan Norge och övriga länder.

För svensk del gör det nya regelverket ingen större skillnad, berättar längdchefen Johan Sares.

– Vi ligger precis på gränsen, jag tycker att det är ett bra förslag. Norges dominans är oroväckande, men samtidigt får inte vara fult att vara bra heller, säger han.

– Jag tror egentligen inte på att dra ner på pengarna. Det man kan titta på är antalet startplatser. Norge har åtta-nio i dag, vi har sex och vissa nationer har bara fyra. Jag tror att man skulle se viss skillnad i resultatlistorna om ändrade där, säger Sares.

Maurice Manificat är inne på samma spår.

– De har tio killar som kan vinna varje helg, vi andra har färre. Det är viktigt att människor inte tappar intresset för skidåkningen, säger fransmannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.