SVT-experten Anders Blomquist med parhästen Jacob Hård. Foto: Carl SandinSVT-experten Anders Blomquist med parhästen Jacob Hård. Foto: Carl Sandin
SVT-experten Anders Blomquist med parhästen Jacob Hård. Foto: Carl Sandin
Lorentz Söderhielm, slipare i svenska skidlandslaget. Foto: Nils Petter NilssonLorentz Söderhielm, slipare i svenska skidlandslaget. Foto: Nils Petter Nilsson
Lorentz Söderhielm, slipare i svenska skidlandslaget. Foto: Nils Petter Nilsson
Marit Björgen och Stina Nilsson i guldkamp den första VM-dagen. Foto: Anders Wiklund / TtMarit Björgen och Stina Nilsson i guldkamp den första VM-dagen. Foto: Anders Wiklund / Tt
Marit Björgen och Stina Nilsson i guldkamp den första VM-dagen. Foto: Anders Wiklund / Tt

Kritiken: "Det där är rent jävla skitsnack"

Publicerad

FALUN/STOCKHOLM. Succésliparen Lorentz Söderhielm har bjudit in SportExpressen till sin verkstad.

Han vill visa hemligheten bakom Sveriges framgångar.

Men efter ett tag ryter han ifrån – mot SVT:s Anders Blomquists sågning av de svenska skidorna under gårdagens VM-sprint.

– Han har nått gränsen. Han har blivit som Stig Strand. De borde hitta någon ny snart.

– Om vallningen inte är bra så har jag en plikt att informera tittarna om det, säger Blomquist.

Det svenska skidlandslaget har under lång tid haft världens bästa skidor, tillsammans med Norge.

Under OS i Sotji utklassade till och med Sverige de övriga nationerna.

En av hemligheterna bakom: sliparen Lorentz Söderhielm.

Dagen efter Stina Nilssons silver är SportExpressen inbjudna till Söderhielms verkstad, där han lägger grunden till de svenska framgångarna.

– Jag har vissa strukturer som är riktigt jävla bra, säger han förnöjt.

– Det är inte många som vet hur mycket jobb som ligger bakom det här. Jag började 1994 och höll på att slipa privat, och slipade sedan för lite olika landslag. Det var så jag kom in.

Söderhielm pratar om värme, om snö, om strukturer i skidorna och om uppskattningen han fick efter OS.

"Rent jävla skitsnack"

Efter ett tag för han samtalet in på ett annat ämne.

– Det var lite trist i går när Anders Blomquist står i tv och säger att skidorna går så dåligt. Det sa han hela tiden. Och så var det fan inte. Det tycker jag att du kan skriva. Det är rent jävla skitsnack, säger han, och fortsätter:

– Han sa att varenda åkare ställde sig 40 meter tidigare upp och började staka. Så var det inte. Då är man inte tre sekunder efter i prologen. Det är jävligt dåligt faktiskt. 

Söderhielm berättar han och vallarteamet hellre följer tävlingarna via tv:n än live, för att se hur skidorna går. Och där kritiserade Anders Blomquist vallningen.

"Har blivit som Stig Strand"

När Söderhielm hörde Blomquist kritisera svenskarna skidor i går blev han rejält irriterad.

– Jag tycker att han kan få sig en känga för det. Det är tråkigt för grabbarna som sliter häcken av sig att få höra det. Folk ringer upp till Urban (Nilsson, vallarchef) när han säger det i tv. Det är dåligt tycker jag.

– Han har nått gränsen. Han har blivit som Stig Strand. De borde hitta någon ny snart. Det står jag för. Jag är bra kompis med honom så, men det är trist att höra det i tv.

– Jag kan gott säga att jag inte tycker att man ska uttala sig om skidorna när man inte vet.

"Upp till honom"

Blomquist skrattar först till när han får höra om Söderhielms utspel.

– Det är upp till honom att tycka så. För det första tycker jag att Stig Strand är duktig, så det är ett beröm jag får. Och gällande sakfrågan säger jag så här: om jag ser att de svenska åkarna ställer sig upp 30, 40 meter tidigare än de andra åkarna, då är det min plikt att informera tittarna om det och om varför det blev fel, oavsett hur bra kompis jag är med dem i landslaget. Och det är bara att konstatera att så här var det.

– Mellan prologen och finalerna gör vallarna ett kanonjobb och svenskarna kommer ut med riktigt bra skidor, och det nämnde vi också i vår summering. Men om det inte är bra så måste vi informera om det.

"Jag är väldigt trygg"

Blomquist tycker själv att han sitter på tillräckligt mycket kunskap för att ha en underbyggd åsikt i frågan, trots att han själv inte är vallare.

– Jag är väldigt trygg i att uttala mig om det jag ser, och med respekt för att de i vallateamet kan mycket, mycket mer om vallning än vad jag kan, så ser jag om en åkare glider längre än en annan. Men vallateamet är jättebra och jag tror att Lorentz är världens bästa skidslipare.

Reagerar du annorlunda på kritik som inte kommer från en lekman, utan från en representant från landslaget?

– Nä, var och en får ha sin åsikt. Jag är bra kompis med de här personerna och tycker mycket om dem. Och jag tycker att jag är bra på att informera om när vallateamet har gjort ett bra jobb. Men jag har som sagt ett ansvar gentemot SVT:s tittare att berätta om vad jag ser.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag