Johanna Ojala blev "chockad" av Mattias Perssons citat om Charlotte Kalla. Foto: SVT.Johanna Ojala blev "chockad" av Mattias Perssons citat om Charlotte Kalla. Foto: SVT.
Johanna Ojala blev "chockad" av Mattias Perssons citat om Charlotte Kalla. Foto: SVT.
Mattias Persson. Foto: Nils Petter NilssonMattias Persson. Foto: Nils Petter Nilsson
Mattias Persson. Foto: Nils Petter Nilsson
Johan Sares. Foto: Nils Petter NilssonJohan Sares. Foto: Nils Petter Nilsson
Johan Sares. Foto: Nils Petter Nilsson
Charlotte Kalla. Foto: Maja Suslin/TtCharlotte Kalla. Foto: Maja Suslin/Tt
Charlotte Kalla. Foto: Maja Suslin/Tt

Kritiken: "Chockad - skulle inte säga så"

Publicerad

FALUN/STOCKHOLM. I går uttalade sig den svenska damtränaren Mattias Persson om Charlotte Kallas psykiska status.

Nu riktar SVT:s expert Johanna Ojala och längdchefen Johan Sares kritik mot honom.

– Det chockade mig litegrann. Jag skulle inte uttala mig så om jag var tränare, säger Ojala.

– Jag står för det jag har sagt, säger Mattias Persson själv i SVT.

Det har inte gått så bra som Charlotte Kalla har hoppats på den här säsongen. Efter gårdagens lopp över 5 kilometer där Kalla slutade nia uttalade sig den svenska damtränaren Mattias Persson om henne.

– Kalla mår kanske inte så bra i själen, sa han då.

Flera kritiska till uttalandet

Nu riktar både SVT:s expert och längdchefen kritik mot Persson för uttalandet.

– Det är ganska starka ord att man inte mår bra i själen. Jag skulle nog inte uttala mig så i media om jag var tränare, utan jag skulle ta det internt. Det chockade mig litegrann, säger Johanna Ojala i SVT i dag.

Även landslagets längdchef Johan Sares är förvånad över uttalandet.

Vad tycker du om det Mattias Persson sa om Kallas själstillstånd?

– Jag tycker inte vi kan stå bakom det, säger Sares till Expressen TV.

– Jag har inte pratat med Mattias än, vilket gör att jag inte har hela bilden klar för mig - så är det lite svårt att en uppfattning. Jag ska prata med honom efter damernas lopp i dag. Men efter det jag läst i medierna så tycker jag det kändes lite konstigt.

Damtränaren ångrar sig inte

Mattias Persson själv ångrar dock inte sitt uttalande.

– Jag står för det jag har sagt. Hon mår inte bra när hon inte presterar som hon förväntas göra, framför allt utifrån sina egna förväntningar, säger han till SVT.

Kalla skyddas från media

Uppmärksamheten som Perssons uttalande om Kallas välmående har gett gör nu att Charlotte Kalla skyddas från media för tillfället och inte ställer upp i några intervjuer innan dagens lopp.

– Charlotte behöver tid och energi nu och då är bra att man låter henne fokusera på skidåkningen, säger Johan Sares.

Förbundskapten Rickard Grip tror däremot inte det ska påverka hennes prestation i dagens lopp.

– Det känns som att hon är motiverad och sugen på att tävla, säger han till SVT.

Johaug tror på Kalla

Världscupens ledare, Therese Johaug, känner igen sig i Kallas situation och tror att hon snart kan börja prestera bättre igen.

– Jag har till exempel kommit på plats 40 i Toblach och då känns det inte heller bra, så jag vet precis hur det är. Men det är det som gör toppidrotten spännande, och som kan göra lusten att komma tillbaka ännu större, sa Johaug efter loppet i går.

– Men det är inte så mycket som ska till för att hon ska få en bra känsla som gör att det kan lossna lite i huvudet och får henne att tro att hon kan åka fortare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag