Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik efter svenska petningen: ”Gör fel”

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Rikard Grip.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Ida Ingemarsdotter.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Ingemarsdotter på pallen i Toblach.Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

LAHTIS. Sverige ger den sista VM-platsen i sprint till Hanna Falk – och petar Ida Ingemarsdotter.

Ingemarsdotter tog gruvlig revansch genom att vinna sprintstafetten tillsammans med Maja Dahlqvist.

Det svenska valet skapar en viss förvåning bland utländska experter.

– Ser man på hela säsongen så är det fel, säger Glenn Lindholm på Yle.

Tävlingen i Lahtis skulle avgöra vem av Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin som skulle få den sista VM-platsen i sprint. Och strax efter klockan 19.00 i går kväll kom beskedet.

Landslagschef Rikard Grip hade valt Hanna Falk.

– Det var inget lätt beslut att ta då det varit hårt och jämnt med många fina prestationer, förklarade Grip i ett pressmeddelande.

Hanna Falk är nöjd över VM-platsen. 

– Jag är väldigt glad och stolt. Jag har haft bra lopp med kniven mot strupen sista tiden, så det är en ära att få representera det här starka sprintlaget. Jag inbillar mig att jag är som bäst när det gäller, säger hon.

Beslutet innebär att Ida Ingemarsdotter, som två gånger om varit på pallen i världscupen i vinter, blivit petad.

Under söndagen gav hon dessutom svar på tal när hon vann sprintstafetten i par med Maja Dahlqvist. Efter tävlingen berättar hon om besvikelsen över beskedet. 

– Man blir besviken. Det är inte mer än mänskligt att bli besviken, säger hon.

Tycker du att de tog fel beslut?

– De tar det beslut som de tror på. Men självklart var jag besviken när jag fick beskedet.

”Gjorde fel val”

Falk hade inför söndagens tävlingar som bäst varit sexa i världscupen. Däremot vann hon SM-guld i sprint under förra veckan.

– Jag tycker att Sverige gjorde fel val. Enligt mig borde Ida Ingemarsdotter fått chansen, säger Öyvind Godö som bevakar världscupen för den norska tidningen Dagbladet.

Varför?

– Hon har kapaciteten, de bästa taktiska egenskaperna, tuffheten i fält och den bästa spurten för det snabba upploppet i Seefeld.

– Falk har störst fartresurser, men först och främst i stadssprintar och i prologer.

FEL VAL? Öyvind Godö på Dagbladet tycker att Sverige borde satsat på Ida Ingemarsdotter i stället för Hanna Falk.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Får nyckelroll ändå?

Glenn Lindholm, expert i den finska tv-kanalen Yle, håller med Öyvind Godö om att Ida Ingemarsdotter hade varit det bästa valet.

– Ser man på hela säsongen så är det här fel beslut, eftersom Ida har varit så bra genomgående, säger Lindholm.

– Men samtidigt visar Hanna Falk god form nu och det är ju de bästa som ska få åka på VM. Det är en svår situation.

Han påpekar också att Ida Ingemarsdotter kan komma att få en väldigt viktig roll för Sverige i VM, även om hon inte kör sprinten.

– Ida är allround och kan åka vilken distans som helst. Nu kan hon fokusera mer på stafetten och kanske även sprintstafetten. Det beror ju mycket på vad som händer med Stina Nilsson, säger Glenn Lindholm.

Vad är din känsla kring Stina Nilsson?

– Det har varit väldigt tyst om Stina och det tar jag som ett tecken på att hon är på väg tillbaka och till Seefeld. Hon har fått fokusera på rehabilitering och kommer hon tillbaka kommer hon att vara i samma grymma form som hon var innan skadan, tror jag.

”Ett otroligt bra lag”

NRK:s expertkommentator Torgeir Björn visar en större förståelse för Sveriges beslut. Han kan själv inte bestämma sig för vem av Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter som är det bästa valet i en VM-sprint.

– Båda två är bra! Så jag kan inte säga att det är en skandal, säger Björn med ett leende.

– Båda två är väldigt starka sprintåkare, men Ida Ingemarsdotter har den bästa meritlistan. Hon har varit bra i mästerskap många gånger. Jag minns hur bra hon åkte redan i VM 2011…

Han fortsätter:

– För mig säger det mest hur hård konkurrensen är i Sverige. En av de stora måste petas. Ingemarsdotter är en medaljkandidat i sprint. Men… jag har ingen synpunkt på vem Sverige väljer där egentligen. Båda två är bra val.

Sverige har ett väldigt starkt sprintlag på VM?

– Helt klart. Det där är ett otroligt bra lag, med Hanna Falk, Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Alla är väldigt starka i avslutningen också, de har en stark finish. Och det passar banan i Seefeld väldigt bra.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – här är datum, tider och program

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.