Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisen inför VM: ”Jag var nära att ge upp”

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Uppladdningen inför VM blev inte alls som Maiken Caspersen Falla tänkt sig.

– Jag var nära att ge upp. Jag kände bara: ”Det här går inte!” Kroppen ville inte, berättar hon.

Trots det tog hon silver på sprinten i Oberstdorf.

På OS i Peking vill Falla ha guldet – och för att lyckas med det testar hon nu ett helt nytt grepp.

Maiken Caspersen Falla är en av tidernas främsta sprinters. På meritlistan finns bland annat ett OS-guld, två VM-guld och 21 segrar i världscupen.

Nu är hon mitt uppe i förberedelserna inför nästa säsong.

När SportExpressen når henne har den 30-åriga norskan precis avslutat träningsläger i Sognefjellet, där hon och resten av det norska landslaget har åkt skidor i strålande solsken under en veckas tid.

– Vi har haft så fint väder. Jag har varit där 13 år i rad och det har aldrig varit så här. Vi kunde åka runt i shorts, säger Falla.

Maiken Caspersen Falla under lägret i Sognefjellet.
Foto: Norska längdlandslaget.

Säsongen som hon har bakom sig var både märklig och framgångsrik.

Maiken Caspersen Falla gjorde totalt åtta tävlingar (jämfört med 19 säsongen innan) och bara en enda start i världscupen. Orsaken? Hälsoproblem och en pandemi.

– Det blev en väldigt speciell säsong för mig, säger Falla.

– Jag var ju redan inför säsongen inställd på att det skulle bli få tävlingar, men det blev ännu färre än väntat för min del.

”Plötsligt var säsongen räddad”

Det var i oktober i fjol som problemen började. Hon blev kraftlös och kroppen svarade varken på träning eller vila. Falla undersöktes av läkare och testades för corona, men ingen kunde slå fast exakt vad som hade drabbat henne.

Först två månader senare kom vändningen.

– Under hösten var jag nära att ge upp säsongen. Jag kände bara: ”Det här går inte!” Kroppen ville inte. Men på något sätt lyckades jag ändå komma tillbaka och prestera i det som var den viktigaste tävlingen på hela säsongen.

Sprinten på VM i Oberstdorf?

– Exakt.

Inför VM-sprinten handlade nästan allt snack om Linn Svahn, Jonna Sundling och slovenskan Anamarija Lampic. Maiken Caspersen Falla var mer eller mindre borträknad.

Men hon knep alltså silvret.

– Jag vet knappt själv hur det gick till. Men jag fick ut allting den dagen och helt plötsligt var säsongen räddad. Allt slit och allt jobb var värt det då.

Falla stormar fram under VM i Oberstdorf.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hon fortsätter:

– I efterhand har jag känt att det var väldigt lärorikt att inte ha något fokus alls på världscupen och i stället gå ”all in” på VM. Jag missade ju världscuppremiären och sen stoppades hela det norska laget på grund av pandemin. Och det kan ha gjort att jag var extra skärpt när det väl var dags för VM.

Kan det göra att du vågar stå över världscuphelger även när pandemin är över, till exempel inför OS i vinter?

– Ja, absolut. När man varit på så många världscuptävlingar som jag har (163 starter under karriären) blir det lätt en lunk av det hela, en självklarhet. Jag tror det är viktigt att man verkligen är på hugget och hundra procent skärpt när man ska resa i väg på världscup. Annars kan man stanna hemma.

Oväntade draget: Träna mindre

Maiken Caspersen Falla berättar också att hon tagit lärdomar av problemen hon fick förra hösten. Hennes teori är att totalbelastningen blev för stor och därför gav kroppen till slut upp.

Det ska hon undvika under den här försäsongen.

– Vi satte oss ner i april och försökte prata igenom hur vägen framåt ser ut och hur jag inte ska hamna där jag hamnade i fjol. Och vi kom fram till att jag för första gången någonsin ska försöka träna mindre än tidigare. Det är svårt, ska jag säga dig! Man tror att det ska vara enkelt, men det är det inte.

De flesta brukar försöka öka i träningsmängd?

– Ja, jag är ju också van vid att jaga timmar, att jag till exempel ska klara av att träna 90 timmar i juni. Man försöker pressa ut så mycket som möjligt. Men nu är fokus på att träningspassen ska ha kvalitet i stället och jag tycker det är jätteinspirerande.

– Det blir spännande att se hur sommaren och hösten blir nu…om jag klarar av det här!

Jonna Sundling och Maiken Caspersen Falla.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Gör du några förändringar i innehållet av träningen också?

– Om jag lyckas komma till hösten med ett överskott av energi, så blir det för första gången på fyra-fem år. Och på så sätt kommer träningen bli annorlunda på hösten, att jag lyckas få köra de hårda pass som planerat in. Under de senaste åren har jag alltid haft olika problem som tvingat mig att dra i handbromsen. Målet är att ha en normal höst.

Du har dragit i handbromsen fyra-fem år i rad?

– Ja, tyvärr har det varit så.

Tittar man på statistiken så syns också effekterna av det.

Säsongen 2016/2017 tog hon åtta segrar och två andraplatser i världscupen och det facitet har hon inte varit i riktigt i närheten av under de fyra senaste säsongerna, där hon visserligen haft ett snitt på sex pallplatser per säsong men ”bara” tagit en-tre segrar.

Det måste vara ganska inspirerande att tänka på vilka resultat du skulle kunna få om träningen flyter på som den ska?

– Exakt, det är så jag tänker. Nu lyckades jag ta ett VM-silver trots en strulig uppladdning. Drömmen är att få en bra uppladdning, ha ett överskott in i hösten, få till bra träningspass och känna att kroppen svarar. Då tror jag att det kan bli väldigt, väldigt bra.


LÄS MER: Sofia Henriksson petas från landslaget: ”Hårt”

LÄS MER: Mia Eriksson, 33, lägger av: ”Ett tufft beslut”

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

FRÅN 2019: Falla berättar om känslorna efter guldet i Seefeld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.