Krisen: ”Det blev för mycket, helt enkelt”

Se märkliga bilderna på Stina Nilsson
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Hon tränar 25-27 timmar den här veckan.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
I vinter väntar nya dueller med Johaug.
Foto: SAMMY MINKOFF / WWW.IMAGO-IMAGES.DE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Karlsson tog tre medaljer på VM i våras.
Foto: MARKLUND JOEL / MARKLUND JOEL BILDBYRÅN

SOLLEFTEÅ. Frida Karlsson, 20, chockade en hel skidvärld under VM i Seefeld.

Tiden efteråt blev… märklig.

– Jag tappade bort mig själv lite, säger Karlsson.

SportExpressen har träffat Sveriges nya supertalang för att summera en galen vinter. Här berättar hon också om:

• Känslorna när landslaget stoppade henne från världscupen.

• Besluten inför den nya säsongen.

• Livet med pojkvännen William Poromaa.

Frida Karlsson har precis genomfört ett tre timmar långt träningspass på rullskidor när vi möter henne i lobbyn på hotellet uppe på Hallstaberget i Sollefteå.

Hon ser oförskämt pigg ut.

– Ska vi sitta här?, säger Karlsson och dyker ner i en soffgrupp nära ett panoramafönster med utsikt över hela orten.

Frida Karlsson är född och uppväxt i Sollefteå och bor fortfarande kvar här. Hon gör ett försök att visa oss exakt vilket hus hon bor i, men det är så klart omöjligt att se här uppifrån berget.

Det här är en speciell vecka för henne. Den här veckan är hela A-landslaget på plats i Sollefteå för att genomföra ett av sommarens mest brutala läger, med 25-27 träningstimmar över sju dagar.

– Det är kanonkul att vara här på läger med landslaget. Jag trivs ju bra här hemma i Sollefteå och nu får jag chansen att visa upp mina fina trakter för de andra tjejerna, säger Karlsson.

Lagkompisarna är också imponerade.

– Ja, det är verkligen fint här, säger Stina Nilsson.

– Men… Frida är också väldigt lokalpatriotisk. Hon ska peka ut saker hela tiden!

TRÄNINGSLÄGER. Landslaget är just nu på plats i Sollefteå där de ska träna 25-27 timmar den här veckan. Frida Karlsson skuggas här av Stina Nilsson i ett pass på rullskidor.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Hyllades stort i Norge

Det här är Frida Karlssons första säsong med A-landslaget. För bara ett år sen tillhörde hon utvecklingslaget och var ett relativt okänt namn i skidvärlden.

Sen kom VM i Seefeld.

Karlsson vann inte bara guld med stafettlaget, utan tog även silver på 10 kilometer klassiskt och brons på tremilen.

Det var ett genombrott som fick folk att tappa hakan.

– Det är helt sjukt det Frida gör. Som 19-åring! Helt crazy. Skidvärlden har aldrig upplevt ett sånt genombrott. Det här slår till och med Therese Johaugs genombrott från 2007, förklarade den norske journalisten Öyvind Godö som jobbar för Dagbladet.

Therese Johaug var häpen:

– Jag trodde inte att hon skulle göra så här bra resultat redan nu. Det är extremt imponerande. Frida är verkligen en tjej för framtiden.

Om Frida Karlsson själv såg det där komma? Inte direkt. Hon lutar sig tillbaka i soffan och berättar att förväntningarna inför förra säsongen mest handlade om junior-VM.

– Jag kände under hösten och försäsongen att jag hade utvecklats mycket och tagit stora steg. Så jag hade ganska höga förväntningar när jag klev in i säsongen. Men mitt fokus var på junior-VM. Att det skulle räcka så långt som till medaljer på senior-VM, det hade jag aldrig kunnat tänka mig, säger Karlsson.

Tänkte du någonting på möjligheten att åka i världscupen?

– Ja, det gjorde jag. Jag tänkte att det kanske skulle finnas en möjlighet till det.


LÄS MER: Svenska åkarnas reaktion – efter bilderna på Johaug 

Stoppades från världscupen

Frida Karlsson imponerade stort redan i den nationella premiären i Bruksvallarna. Hon blev femma på 5 kilometer klassiskt och tvåa på 10 kilometer fristil, framför bland annat Stina Nilsson och Ebba Andersson.

Redan då höjdes röster om att Karlsson borde få chansen i världscupen redan till premiären i Ruka, Finland. Men SportExpressen kunde avslöja att det inte var aktuellt. Landslagsledningen ville vänta till efter junior-VM (som då var två månader bort) med att låta henne åka i världscupen. Beslutet fick en hel del kritik.

STOPPADES. Frida Karlsson gjorde succé redan i säsongspremiären i fjol, men fick ändå vänta två månader på att bli uttagen till världscupen. Beslutet fick kritik.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frida Karlsson själv erkänner också att det var en smula frustrerande.

– Det är klart att man kände att… om jag platsar i den truppen, då vill jag vara med där. Man söker ju alltid utmaningar för att utvecklas och ta nästa steg. Men med facit i hand var det nog klokt att jag fick ha fullt fokus på junior-VM och sen kastas in i hetluften efter det, så att jag hade rätt fokus hela vägen.

Trots att Frida Karlsson inte fick åka i världscupen nämndes hon tidigt under vintern som en outsider till VM-truppen. Hon själv hoppades också att hon skulle kunna ta sig till Seefeld.

Men efter junior-VM uppstod bekymmer.

Hon tog dubbla guld under mästerskapet i finska Lahtis, men fick även problem med luftrören. Tävlingarna avgjordes nämligen i 20 minusgrader.

– I slutet på junior-VM började jag känna mig riktigt rosslig i luftrören och sen fick jag en förkylning på det. Det gjorde att jag missade SM och då trodde jag nog att det var kört för mig, att jag inte skulle få någon biljett till VM. SM var ju sista chansen att visa upp sig.

– Men jag kom med ändå och det var ett väldigt skönt besked att få.

Det var några kritiska dagar där?

– Ja, verkligen. Det var jobbigt, men jag är väldigt tacksam över att jag blev uttagen till VM till slut.

ISKYLA. Frida Karlsson (till höger) och Moa Lundgren tävlade i 20 minusgrader under JVM. Både två fick problem med luftrören efteråt och tvingades lämna återbud till SM.
Foto: Moa Lundgren, Instagram (@moalundgreen).

Tvingades till ett avbrott

Med en vecka kvar till VM fick Frida Karlsson till slut göra debut i världscupen. Hon slutade sjua på 10 kilometer klassiskt i Cogne, Italien, och den tävlingen betydde mycket för henne.

Hon fick tampas med åkare som Natalja Neprjajeva, Kerttu Niskanen och Nadine Fähndrich – och kände att hon hörde hemma på den nivån.

– Jag visste ju inte vad jag kunde förvänta mig i den konkurrensen, men jag tog med mig mycket självförtroende från den tävlingen. Jag kände att… det finns där! Jag kände att jag hade det inom mig. Det var en härlig känsla att ha med sig in i VM.

Vad minns du allra starkast från VM?

– Jag skulle säga att det är två ögonblick framför allt. Det ena är när vi vinner guld med laget, i stafetten. Vi förtjänade det, tycker jag. Och vi firade verkligen med hela Sverige efteråt. Det var så mäktigt… Det är svårt att beskriva känslan.

Det var en gemenskap i det?

– Exakt, det var en lagkänsla i det hela. Och det är ganska sällsynt i skidsporten eftersom det är en individuell sport.

GULDTJEJERNA. Frida Karlsson var med och körde hem stafettguldet i Seefeld, tillsammans med Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Norge fick nöja sig med silvret.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hon fortsätter:

– Det andra ögonblicket är silvret, för det kom som en riktig överraskning. Det var långt över mina egna förväntningar. Det loppet var verkligen en fullträff rakt igenom.

Frida Karlsson var tolv sekunder efter Therese Johaug på 10 kilometer klassiskt, men var över 20 sekunder före trean Ingvild Flugstad Östberg och fyran Krista Pärmäkoski. Charlotte Kalla var näst bästa svenska i loppet på nionde plats, nästan en minut bakom Karlsson.

Genombrottet ledde till stor uppståndelse och Frida Karlsson hamnade i en helt ny situation. Roligt, så klart. Men också utmanande, berättar hon nu.

Framför allt blev det jobbigt efter säsongen.

– Det har varit lite… nytt, det ska jag säga. Jag har bra folk runtom mig som hjälper mig, men… det var svårt att landa i vad man hade gjort under säsongen. Jag kanske inte tog den pausen i våras som jag hade behövt för att verkligen komma ner i varv. Mitt i allt det där höll jag på med en flytt. Det blev för mycket, helt enkelt.

– Men nu på slutet har det känts mycket bättre.

Vilka nya saker var det som blev jobbiga för dig?

– Jag vet inte riktigt… jag började sätta lite högre krav på mig själv och jag tappade bort mig själv lite. Jag började tänka på mig själv mer som en skidåkare än som Frida Karlsson. Lite så.

Och det var på grund av det här som du stod över landslagets läger i Torsby i juni?

– Exakt, jag fick dra i handbromsen där. Jag kände att jag behövde landa lite på hemmaplan. Jag tränade fortfarande och så, men jag valde att göra det hemma.


LÄS MER: Charlotte Kalla efter vännens död: ”En chock” 

”William är bättre än mig”

Flytten gick från barndomshemmet till ett radhus, där hon nu bor ihop med pojkvännen William Poromaa, 18, som även han är en lovande skidåkare. Poromaa slutade till exempel nia på JVM i vintras (tremil i klassisk stil) och fick efter det göra debut i världscupen.

De trivs ihop i den nya bostaden.

– William bodde i en etta förut och vi brukade trängas där. Nu har vi ett radhus och det är en del rum att fylla upp. Jag tycker det är roligt att fixa och pyssla, men jag är kanske inte en sån människa som har det största tålamodet. Man vill ju bara bli klar hela tiden, men det finns alltid saker att göra, säger Frida Karlsson med ett skratt.

Ni är båda två skidåkare, brukar ni träna ihop också?

– Ja, jag tränar jättemycket med William. Jag tror det är bra för oss båda. Han har kanske haft lite svårt att göra alla pass till något extra och där tror jag att jag har hjälpt honom mycket. Och jag får ut jättemycket av att träna med William. Han är ju en duktig herråkare, så han är lite bättre än mig. Jag får försöka hänga på där! Det blir bra sparring.

Så du erkänner att William är bättre än dig på skidor?

– Haha, ja! Jag måste nog säga det.

HAR KÖPT HUS. Frida Karlsson och pojkvännen William Poromaa har flyttat in i ett radhus hemma i Sollefteå. Poromaa är också en lovande skidåkare och paret brukar träna tillsammans.
Foto: Frida Karlsson, Instagram (@fridakarlsson).

Frida Karlsson berättar också att hon och William spelat en hel del golf ihop efter den senaste säsongen, när hon försökt slappna av och få lite distans till skidåkningen. Hon har ”verkligen fått upp ögonen för golf”.

– William är riktigt biten och skulle man ha någon tid med honom, då fick man ta sig till golfbanan. Men jag tycker det är riktigt kul. Det är bara det att det kanske tar lite för lång tid för att det ska vara bra för en skidåkare. Jättemycket spel blir det inte, men jag njuter av de rundorna jag får.

Är du en talang i golf också?

– Nja, det skulle jag inte vilja påstå.

Två beslut inför säsongen

Inför den kommande säsongen, som startar på allvar i Ruka den 29 november, har Frida Karlsson varit tvungen att ta två viktiga beslut för sin fortsatta satsning.

1) Vem ska vara hennes tränare?

2) Vem ska vara hennes agent?

Det första valet var ganska enkelt. Karlsson tyckte att det hade känts bra med Per Nilsson, tränare på Sollefteås skidgymnasium, och valde att fortsätta att samarbeta med honom.

– Vi har jobbat ihop i ett och ett halvt år nu och det har fungerat jättebra. Jag har 110 procent förtroende för Per. Vi är ett bra team.

Det andra valet var aningen svårare. 25 olika agenter hade hört av sig och anmält sitt intresse för att hjälpa henne i framtiden. Men valet föll till slut på… mamma.

Mia Karlsson, 51, är tidigare OS-åkare i längdskidor och har bland annat varit marknadschef för Modo Hockey.

– Jag fick ganska många förfrågningar och funderade ganska länge på hur jag ville ha det. Jag landade i att… mamma har väldigt bra koll på det här. Hon har varit i samma situation själv och hon är den som känner mig bäst, så vi kommer inte behöva bolla lika mycket som jag hade behövt med en annan agent.

Det trillar ju in lite pengar när man är så framgångsrik som du är. Har du någon koll på det, eller sköter mamma allt?

– Jag är lite ny i det där, men pengarna hamnar väl någonstans i företaget. Sen vet jag inte riktigt hur jag får tillgång till dem, haha. Men jag lär mig!

MAMMA ÄR AGENT. 25 olika agenter hörde av sig och ville jobba med Frida Karlsson, men hon gav jobbet till mamma. Mia Karlsson körde OS för Sverige 1992.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Allting talar för att framgångarna kommer att fortsätta under den kommande säsongen. Frida Karlsson, som fyllde 20 år i lördags, och enligt alla rapporter har hon imponerat stort under träningen i sommar.

Vi följde henne under den här dagens tre timmar långa rullskidpass och när det bar upp för Hallstaberget kunde varken Stina Nilsson, Charlotte Kalla eller Ebba Andersson hänga med i hennes tempo.

– Hon har varit stark i Sognefjell och här i Sollefteå också. Frida blir att räkna med i vinter, säger Kalla.

– Jag kan säga så här, Frida brukar vilja vara först i mål. Hon har svårt att låta någon annan vara före sig, säger landslagets damtränare Stefan Thomson.

Frida Karlsson själv längtar tills säsongen drar i gång.

– Man börjar bli lite ivrig nu, att få komma på skidorna igen. Men egentligen började träningsåret för tre månader sen och det är nästan fyra månader kvar till säsong. Så… man ska inte vara för ivrig.

Hur höga förväntningar har du på dig själv?

– Lite ödmjuk ska man vara och inte gå in med allt för höga förväntningar. Jag kommer fokusera på att göra mitt bästa varje lopp och sen får vi se hur långt det räcker.

LÄS MER: Kvinnan bakom ”historiens mest kända fusk” är död 

LÄS MER: Kläbo flyttar tillsammans med kärleken: ”Blir svårt” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.