Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krisdraget efter tårarna: ”Önskar att de var här”

Foto: EMMI KORHONEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

RUKA. En tårögd Anna Dyvik ville lämna världscuphelgen med ryggsmärtor.

Men 25-åringen kom ändå till start dagen efter – tack vare märklig hjälp.

– Jag har pratat mycket på Facetime, säger Dyvik. 

Anna Dyvik var bedrövad efter årets första världscuplopp. Svenskan hämmades svårt av ryggsmärtor under sprinten i Ruka och åkte ut i kvartsfinalen. I intervjufållan kunde Dyvik inte hålla tårarna borta.

– Det gör inte ont i ryggen just när jag åker – men före och efter loppet. Nu vill jag bara åka härifrån, sa en gråtfärdig Dyvik.

Det var länge oklart om svenskan skulle komma till start i lördagens distanslopp – men hon kunde till slut genomföra loppet och köra in på 13:e plats. Det var hennes bästa resultat i karriären på ett distanslopp med individuell start.

– Det känns mycket bättre i dag. Jag har fortfarande lite ont i ryggen men jag gjorde så gott jag kunde. Det var kul att göra ett bra lopp, säger Dyvik.

Fick hjälp inför loppet - på Facetime

På grund av coronapandemin har Sverige valt att inte skicka några fysioterapeuter till Ruka. Då fick landslaget ta till en speciell metod för att göra Anna Dyviks kropp redo för start.

– Jag har pratat mycket på Facetime med våra fysioterapeuter hemifrån. De har hjälpt mig med övningar som jag kunnat göra på rummet, säger Dyvik.

Det låter svårt?

– Haha, ja. De försökte göra en undersökning av mig samtidigt som jag försökte filma och visade vad som var felet.

Anna Dyviks rumskamrat Moa Lundgren fick hjälpa till för att få rätt på övningarna:

– Hon fick dra lite i mitt ben. Det var den insatsen hon kunde göra, säger Dyvik och skrattar.

Svenskan tycker att det är synd att landslaget valt att avstå från fysioterapeuter på plats i Ruka.

– Det är så klart svårt med tanke på pandemin och smittspridningen men jag önskar att de var här. Det är en risk och kompromiss som är värd att ta när man har problem med ryggen, tycker jag, säger Dyvik.

Anna Dyvik ligger på 17:e plats inför söndagens jaktstart, knappt en minut efter ledaren Therese Johaug.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.