Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Krävs mirakel för att Johaug kör säsongen"

En anonym källa menar att Johaug inte kan förvänta sig att tävla den kommande säsongen.
Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug under presskonferensen då hon berättade om det positiva dopingprovet.
Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Therese Johaugs framtid är fortsatt oviss.

Och sannolikheten för att hon ska kunna tävla den här säsongen är inte stor.

– Blir straffet bara ett år kommer Internationella skidförbundet överväga att överklaga, säger en anonym källa till iltasanomat.fi.

Tre veckor har nu gått sen den norska skidåkerskan Therese Johaug testades positivt för den anabola steroiden clostebol. Kort efter det blev hon avstängd två månader i väntan på en slutgiltig dom.

Kräver hårt straff

På senaste tiden har det spekulerats mycket kring vilket straff det blir för Therese Johaug. Just nu talar det mesta för att straffet kommer bli långt. Efter att Internationella skidförbundet haft ett möte om fallet stod det klart att de kommer kräva ett hårt straff, något som en anonym källa uttalade sig om i den finska tidningen iltasanomat.fi.

– Om Johaug får två års avstängning kommer Internationella skidförbundet vara nöjda, men om straffet bara blir ett år kommer de överväga att överklaga. För att Johaug ska få tävla den här säsongen krävs ett mirakel, säger en anonym källa till iltasanomat.fi.

Processen dröjer

Tidigare i veckan kunde SportExpressen avslöja att processen för att bestämma Therese Johaugs straff, drar ut på tiden. Det är AntiDoping Norge som bett om mer tid och därmed kan beskedet om vilket straff det blir dröja till ända in i januari.

Johaugs advokat Christian B. Hjort uttalade sig tidigare i veckan om huruvida Therese Johaug ser säsongen som över, och menade att hon behöver vara realistisk och förhålla sig till hur situationen ser ut. "Man hoppas på det bästa, men fruktar att fallet kan vara sådant", svarade han på frågan om säsongen kunde vara över för Therese Johaug.

Kommer troligen överklagas

– En styrelseledamot från Internationella skidförbundet (Sverre Seeberg) anser att det är rimligt att Johaug kommer att gå igenom det internationella förfarandet, och att det inte bara blir ett fall för Antidoping Norge, säger den anonyma källan till iltasanomat.fi.

Som värst kan Johaug få fyra års avstängning vilket är maxstraffet för doping. I Johaugs fall handlar det med största sannolikhet alltså om ett längre straff, vilket innebär att hon troligen missar VM i Lahtis i februari 2017.


Av: Hanna Svärd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.