Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på Sverige – efter skandalen

Calle Halfvarsson.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Petter Northug.Foto: OLE MARTIN WOLD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Max Hauke ertappades med nålen i armen.Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

RUKA. Max Hauke lurade alla dopingtester.

Och det är exakt likadana dopingtester som kommer göras under världscuptävlingarna i vinter.

– Jag tror att det kommer vara dopade åkare i Ruka, säger Petter Northug.

Lösningen på problemet? Enligt Max Hauke finns det bara en väg att gå – och det är att ändra lagstiftningen.

I helgen startar världscupen med en minitour i finska Ruka och efter varje lopp kommer ett antal åkare att väljas ut för dopingtest. Men frågan är hur effektiva testerna egentligen är.

Österrikaren Max Hauke dopade sig både med tillväxthormon och med blodtransfusioner, men var aldrig ens orolig över att åka fast.

– Har du rätt organisation runtomkring dig, med en läkare som Mark Schmidt, blir allt enkelt, säger Hauke i en stor intervju med SportExpressen.

Hur kunde ni lura systemet?

– Tja, till exempel finns det ju några timmar när du aldrig blir testad - på natten. Så tar du tillväxthormon innan du går och lägger dig går det inte att upptäcka när du vaknar. Det är borta.

Och blodtransfusionerna? 

– Dricker du lite saltvatten blir dina blodvärden normala igen.

Kritik från legendarerna

Likadana tester kommer att användas under hela den här vintern och det kommer med andra ord vara väldigt svårt att avslöja den som väljer att fuska.

Många är bekymrade över den situationen.

– Som det är nu är det för lätt att komma undan. Testerna måste bli bättre, säger den svenske legendaren Marcus Hellner.

Hans gamle rival Petter Northug håller med:

– Man blir förbannad. Och jag har tappat tron på att någon gång få uppleva en helt ren sport.

Tror du att det är dopade åkare i Ruka?

– Ja, det tror jag. Genom hela min karriär har jag tävlat mot åkare som senare tagits för doping. Det kommer alltid att finnas de som prövar att fuska, de som försöker ta en genväg.

Trots att Max Hauke kunde lura testerna så åkte han till slut fast. Hur? Eftersom doping är kriminellt i Österrike kunde polisen göra en razzia, slå in dörren och ta honom på bar gärning.

Men en liknande insats hade inte kunnat göras i Sverige.

Dopingligan var i Sverige

I samband med världscuptävlingarna i Falun 2018 hyrde läkaren Mark Schmidt ett hus alldeles intill tävlingsstadion, där han hjälpte åkare att göra blodtransfusioner. Och han kunde göra det utan att bryta mot några svenska lagar.

– Den där ligan kunde se Sverige som en frizon, med tanke på hur vår lagstiftning ser ut och vilka möjligheter vi hade att avslöja dem, säger Tommy Forsgren som jobbar på RF:s dopingkommission.

– Många dopingpreparat är förbjudna här, men inte dopingmetoder som till exempel blodtransfusioner.

DOPADES I FALUN. I ett hus intill skidstadion i Falun dopade Mark Schmidt åkare under världscuptävlingarna 2018. Mannen som hyrde ut huset vill inte uttala sig. ”Jag är inte intresserad”, hälsar han.Foto: Ludvig Holmberg.

Om ni hade fått ett tips om att det här skedde i fjol, vad hade ni då kunnat göra?

– Vi hade kunnat försöka identifiera vilka åkare det var och punktmarkera dem med tester. Men vi hade inte kunnat bryta oss in i stugan, för då krävs det polis.

Finns det några diskussioner om att kriminalisera doping i Sverige?

– Nej, inte vad jag vet.

Max Hauke tycker att Sverige och flera andra länder borde ta efter Österrike och kriminalisera doping. Enligt honom är det enda sättet att stoppa fusket – eftersom det just nu går att lura testerna.

– Ja, doping borde absolut kriminaliseras i Sverige. Den befogenheten måste polisen få över hela världen. Detsamma gäller den civila idrottsbedrägeri-lagen som vi har i Österrike, säger Hauke.

– Ta till exempel om du åker dit för doping i säg… Slovenien. Ja, du kanske blir avstängd fyra år från att tävla. Men inget mer. I Österrike? Visst, du blir avstängd fyra år. Men sedan blir du även åtalad för bedrägeri och straffas. Med tunga böter och i vissa fall även fängelse.

– Jag var aldrig själv rädd för dopingtesterna. Det var polisen som verkligen skrämde mig. Djupt.

Halfvarsson: ”Är för mjäkigt”

Petter Northug tycker att det låter som ett bra förslag att kriminalisera doping i fler länder runtom i Europa.

– Det tror jag skulle vara bra. För det skulle göra antidopingarbetet lättare, säger Northug.

– Det är lättare för polisen att göra husrannsakan, lättare att slå till mot misstänkta platser där vanliga dopingkommissioner inte skulle kunna göra något.

– Det hade gjort sporten och åkarna tryggare.

Calle Halfvarsson, som tävlar i Ruka i helgen, tror också att det är rätt väg att gå.

– Ja, det skulle vara bra att kriminalisera doping i Sverige. Det är för mjäkigt som det är nu, säger Halfvarsson.

– Håller man på och dopar sig borde det kunna utdömas hårda straff, även i Sverige.

Hauke: ”Det finns svarta får kvar i sporten”

Dömde fuskaren om sina misstankar mot andra åkare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.