Kravet på stjärnorna: ”Måste klara av det”

Linn Svahn fick vann sprintcupen under sitt första år i världscupen.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Ebba Andersson kom tillbaka starkt efter sin knäskada.
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Kalla hade en tuff vinter och tränar för att ta komma i form igen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Frida Karlsson stoppades från att tävla på grund av hälsoskäl men gjorde comeback i början av februari och vann tremilen i Holmenkollen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

En ny försäsong och nya förutsättningar.

Det svenska damlandslaget i längdskidor laddar upp och tränarna berättar hur det går för våra största stjärnor.

– Många är vana att träna ensamma, det måste man klara som skidåkare. Annars kan man inte komma högst upp, säger Magnus Ingesson.

Det blev ett abrupt slut på säsongen för landslaget i längdskidor när de sista tävlingarna i Kanada och USA ställdes in.

Då blev det snabbt dags att rikta om fokuset mot en ny försäsong – en försäsong som damlandslagets huvudtränare Magnus Ingesson och Stefan Thomson är nöjda med så här långt.

– Alla är i fas och i den träning de vill vara. Evelina (Settlin) har haft lite problem i början men nu är alla i gång, säger Stefan Thomson.

På grund av coronapandemin har landslaget tvingats skippa läger och åkarna tränar på egen hand.

– Vissa kan köra lite tillsammans men så blir det inte för de som bor lite själva. Samtidigt har de kunnat styra sin träning själv utan avbrott för läger. Det är lite både och det där. Men jag hoppas att vi kan komma i gång med läger i augusti, åkarna behöver träffas och sparra varandra lite, säger Magnus Ingesson.

Är det någon som har påverkats särskilt mycket?

– Nej jag kan inte säga, många är vana att träna ensamma. Det måste man klara som skidåkare, annars kan man inte komma högst upp. 

Berättar om stjärnornas uppladdning

Planen för damlandslaget är nu att åka till Torsby i början av augusti. Därefter blir det några dagar i Trollhättan innan ett ett höghöjdsläger i Font Romeu i Frankrike. Plan B är att ordna läger på hemmaplan men landslaget utgår ifrån att det mesta blir som vanligt.

– Vi måste göra det. Vi måste sikta på det. Annars tror jag man blir ganska vilsen. Varför tränar jag? Blir det en säsong eller ska jag träna i två år för att få tävla? Vi har förhoppningar om att det ska bli säsong som vanligt, säger Magnus Ingesson.

Damlandslaget består av idel världsstjärnor. SportExpressen frågade tränarduon om hur status är för fyra av de största.

Frida Karlsson:

– Hon ligger bra i fas och kan trumma på enligt planen. Hon visar på testerna att det inte är fel på grundkapaciteten, säger Stefan Thomson.

Magnus Ingesson säger att Karlsson tagit med sig energin från succén i slutet av förra säsongen. Samtidigt är man försiktiga med henne efter den ofrivilliga timeouten förra säsongen.

– Man måste ha det i åtanke, att det inte blir ”too much”. Det handlar inte bara om träning, utan att allt runtomkring blir på en bra nivå. Det är mycket som tar energi, säger Ingesson.

Ebba Andersson:

Andersson bytte klubb till Piteå Elit i våras tillsammans med sin lillebror Fredrik. De tränar ibland tillsammans.

– Hon är inte rädd att ta för sig. Jag tycker hon känns stabil, säger Magnus Ingesson.

– Hon kan genomföra det hon planerat. Hon hade problem med knät förra säsongen men nu är allt bra, säger Stefan Thomson.

Linn Svahn:

– Många kom i gång med barmarksträningen ganska bra i och med corona. Det gjorde Linn, säger Magnus Ingesson.

– Det gäller att se till att det inte blir för mycket. Hon slog igenom i fjol men man får inte glömma att hon fortfarande är ung. Hon är inte rädd för att träna och Ola (Ravald, personlig tränare) gör ett bra jobb och ser till så hon är på rätt sida gränsen.

Charlotte Kalla:

Magnus Ingesson är Kallas personlige tränare och ser ljust på hennes träningsvår.

– Det känns bättre än förra våren. Jag tycker att vi fått de svar vi vill på träning. Det är progression i det mesta, säger han.

– Vi har gjort lite större förändringar. Vi jobbar mycket med teknik i högre farter, kopplar teknik mot styrkan. Det är ganska många saker och vi tycker att några pusselbitar faller på plats just nu.

Lyfter fram Johanna Hagström

Vilka åkare som ingår i de olika landslagen offentliggjordes i maj. Då stod det klart att Linn Svahn, Emma Ribom och Moa Lundgren flyttas upp till A-landslaget. Samtidigt är tränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson kvar, trots kritik som riktades mot duon förra säsongen.

Nu blickar de framåt mot en säsong där de tror att flera mindre etablerade åkare kan ta kliv.

– Det är många. Emma (Ribom) och Moa (Lundgren) hör till dem. De fick genombrott redan i fjol, säger Stefan Thomson.

Båda tränarna lyfter också fram den 22-åriga Johanna Hagström.

– Hon åkte inte jättemycket världscup förra säsongen men de gånger hon var med visade hon vilken kapacitet hon har, säger Thomson.

– Jag tror att Johanna Hagström blir intressant framför allt på sprint. Så här långt ser det väldigt bra ut för henne, säger Ingesson.


Fyra stjärnor – så var deras säsong 2019/2020

Linn Svahn – Gjorde debut i världscupen den 14 december 2019 och vann direkt i sprinten i Davos. Därefter fortsatte succén och Svahn vann sprintcupen före Jonna Sundling. Hon vann dessutom alla sprintstafetter hon ställde upp i tillsammans med Maja Dahlqvist.


Ebba Andersson – Fick inledningen av säsongen förstörd av en knäskada. Därefter kom hon tillbaka starkt och spurtade sig till en tredjeplats i Tour de Ski i comebacken. Tog storslam i U23-VM men väntar fortfarande på sin första världscupseger. 


Frida Karlsson – Stoppades från att tävla på grund av hälsoskäl långt in på säsongen. Gjorde comeback i början av februari och avslutade på topp när hon tog sig förbi Therese Johaug och vann tremilen i Holmenkollen.


Charlotte Kalla – Hade sin sämsta säsong sedan hon slog igenom i världscupen. En liten ljusglimt blev till sist fjärdeplatsen i Holmenkollens tremil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.