Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver svar av Johaug – efter fuskanklagelsen

Therese Johaug. Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Johaug och Ingvild Flugstad Östberg.Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Krista Pärmäkoski, längst till höger, med Marit Björgen och Charlotte Kalla under i OS 2018.Foto: SVEN LINDWALL

Therese Johaug slog tillbaka efter anklagelsen om ”matchfixning” i världscupen.

Nu kräver Krista Pärmäskoski ett ärligare svar.

– Det är ju tillåtet att hjälpa en lagkamrat, då måste de ju också kunna erkänna att de gjorde det, säger finländskan till Dagbladet. 

Världscupen skulle avgöras i Kanada.

Då utspelades en av säsongens största snackisar.

Therese Johaug spurtade förbi Ingvild Flugstad Östberg på upploppet i säsongens sista lopp och säkrade därmed tredjeplatsen i den totala världscupen. Knappast en häpnadsväckande händelse i sig, men efteråt var det irriterat i det finska lägret.

Krista Pärmäskoski menade att Flugstad Östberg, som redan hade säkrat totalsegern innan loppet, medvetet släppte förbi Johaug för att hon skulle komma trea i världscupen.

Pärmäkoski petades därmed ner till fjärdeplatsen och var knappast ensam om att rikta kritik mot de norska stjärnorna.  Bland annat skrev sajten Langrenn.com att det hela var ”matchfixning”.

Kräver svar av Therese Johaug: ”Erkänn”

Nyligen bemötte Flugstad Östberg och Johaug kritiken och de båda vidhöll att de inte regisserade spurten.

– Therese hade vunnit den där spurten oavsett. Det var inte ”en gåva” från mig. Jag blir fascinerad av det här. Vi får skit för att vi har gjort något avtalat spel där, men en halvtimme efter oss kör killarna och blir hyllade för att de gör det och det och släpper fram den och den. Det förstår jag inte riktigt. Det är orättvist, sa Flugstad Östberg till Dagbladet. 

Johaug höll med.

– Som Ingvild säger, i Kanada fick vi kritik för att det var taktik och att det inte var bra. Jag tycker det är orättvist, framför allt när det är okej att andra gör så.

Krista Pärmäkoski, som var rejält besviken efter att ha misslyckats med målsättningen att komma topp tre i världscupen, gillar inte svaren.

– Johaug och Östberg hjälpte varandra. Det är inget tvivel om det. Men jag förstår det, det var säsongens sista lopp och det är tillåtet att hjälpa en lagkamrat. Men då måste man också kunna erkänna det och säga att det var taktiskt, säger hon och avslutar:

– Nästa säsong ska jag hämnas. Då ska jag slå tillbaka för det som hände mot norskorna.