Kowalczyk säljer guld – ska hjälpa sjuka barn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Justyna Kowalczyk skänker pengar för att hjälpa barn som har en obotlig sjukdom.
Foto: Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber

Justyna Kowalczyk belönades med en bit rent guld efter OS-framgångarna.

Men nu ger hon pengarna till bättre behövande.

På sin Facebook-sida meddelar hon att guldet auktioneras ut - och att pengarna skänks till barn med sjukdomen cystisk fibros.

Polskan Justyna Kowalczyk stod för en minst sagt imponerande insats då hon i OS i Sotji vann damernas 10 kilometer i klassisk stil - trots stora smärtor i foten.

– Det var bara glädjetårar det har varit en mycket tuff uppladdning inför OS med ett benbrott foten och smärtor, sa hon efter triumfen.

Ovanlig sjukdom

För bragden belönades skidstjärnan med en bit rent guld av en av landets rikaste personer, Jan Kulczyk.

Men nu har hon beslutat sig för att göra sig av med guldet - och i stället skänka bort pengarna.

På sin Facebook-sida skriver Kowalczyk att hon ämnar auktionera ut guldet i höst - och att pengarna ska gå till barn med sjukdomen cystik fibros.

Cystik fibros är en ovanlig, obotlig sjukdom som gör att kroppen producerar väldigt tjockt slem. Det leder i sin tur till andningssvårigheter och svår hosta.

Och nu gör alltså Kowalczyk sitt för att hjälpa till.

"Blev ensam med allt"

Det är dock inte första gången som Kowalczyk bidrar till forskningen kring sjukdomen.

Norska NRK skriver att polskan tidigare auktionerat bort en BMW som hon vann efter en världscuptävling säsongen 2012/2013.

Kowalczyk har som bekant upplevt en tung period. I en intervju med polska tidningen Gazeta förklarade hon att hon led av en svår depression till följd av ett missfall.

– Jag blev ensam med allt. Jag sa ingenting till mina tränare eller mina föräldrar för jag ville inte de skulle oroa sig. Det var bara tre personer som visste. Jag mådde väldigt dåligt och ville slänga bort skidorna, men jag bestämde mig för att gråta ut all sorg och ta ett beslut. Och trots min personliga tragedi valde jag att satsa mot OS, både för min egen och för teamets skull, sa hon då.

31-årige Kowalczyk har under karriären bland annat vunnit två OS-guld och samlat på sig ett stort antal VM-medaljer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.