Foto: Ryan Pierse
 Foto: Ryan Pierse

Kowalczyk berättar - drabbades av missfall

Publicerad

Under tisdagen blev det känt att längdstjärnan Justyna Kowalczyk lider av en allvarlig depression.

Nu berättar hon om en händelse som haft en starkt bidragande effekt till sjukdomen.

Kowalczyk drabbades av missfall i maj förra året.

– Det var fruktansvärt traumatiska dagar, säger hon till tidningen Gazeta.

Det var under tisdagen som den polska tidningen Gazeta publicerade en intervju med längdstjärnan Justyna Kowalczyk, där hon berättar om sin svåra depression.

31-åringen - som bland annat vann OS-guld på 10 kilometer klassisk stil i Sotji tidigare i år - har drabbats av flera nervösa sammanbrott den senaste tiden.

– I över ett år har jag haft diagnosen depression. Det här är min kamp i livet, säger hon i intervjun med Gazeta.pl.

Skrev på Facebook

På onsdagsmorgonen publicerar Gazeta en längre intervju med Kowalczyk och där berättar hon bland annat om en av anledningarna till att hon mått dåligt.

– Tidigt i maj förra året rasade allt samman. Jag fick missfall, säger hon till Gazeta.

Kowalczyk har inte pratat om händelsen, men skrev nyligen om det på Facebook.

Nu berättar hon om känslorna.

– Jag förlorade ett barn i maj förra året i början på ett träningsläger, precis när jag började få ordning på allt. Under lägret hade jag planerat att berätta om graviditeten för tränarna och resten av laget, men tyvärr ville ödet annat. Det var fruktansvärt traumatiska dagar, säger hon i intervjun.

Valde att satsa

Polskan valde dock att hålla missfallet hemligt för de allra flesta.

– Jag blev ensam med allt. Jag sa ingenting till mina tränare eller mina föräldrar för jag ville inte de skulle oroa sig. Det var bara tre personer som visste. Jag mådde väldigt dåligt och ville slänga bort skidorna, men jag bestämde mig för att gråta ut all sorg och ta ett beslut. Och trots min personliga tragedi valde jag att satsa mot OS, både för min egen och för teamets skull, säger hon.

Hela Gazetas intervju med Justyna Kowalczyk går att läsa här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag