Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kowalczyk: "Är trött på att behöva ljuga"

Justyna Kowalczyk.
Polskan på sjukhus efter operationen.

Hon ses som en av Polens starkaste kvinnor.

Nu river Justyna Kowalczyk, 31, ner alla fasader och blottar sitt riktiga jag.

Skidstjärnan lider sedan länge av en allvarlig depression med sömnproblem och nervösa sammanbrott.

– Jag är trött på att behöva ljuga – allting faller samman för mig, säger hon till tidningen Gazeta.

Med sin stundtals knackiga teknik och flängiga stil har Justyna Kowalczyk, 31, personifierat den orubbliga viljan efter framgång.

Resultatet har talat sitt tydliga språk: två OS-guld, två VM-guld och fyra segrar i den tuffa tävlingen Tour de Ski.

Inte bara inom skidvärlden tas Kowalczyk för att vara en urstark personlighet, i en intervju med tidningen Gazeta erkänner hon att hon ses som en av de starkaste kvinnorna i Polen.

"Min kamp i livet"

Och det är delvis därför hon nu väljer att tala ut om sin depression. Kowalczyk menar att ämnet är tabubelagt inom idrottsvärlden och att hon kan öppna vägen för andra.

– I över ett år har jag haft diagnosen depression. Det här är min kamp i livet, säger Kowalczyk till Gazeta.se.

Skidstjärnan har i flera månader fått nervösa sammanbrott. Inte minst gjorde sig sjukdomen påmind under Sotji-OS i februari, där Kowalczyk vann guld över 10 kilometer klassisk stil.

– Jag låg vaken till klockan fyra på morgonen under OS och lyckades sova i kanske två timmar. Sedan gick jag upp klockan sex, förberedde mig och tävlade vid klockan 11. Sedan var det ännu fler sömnlösa nätter. Under hela tiden försökte jag hålla skenet uppe, eftersom det är det rätta att göra, säger Kowalczyk.

"Trött på att låtsas"

Polskan berättar att hon har tagit hjälp av psykologer och genomgått medicinska behandlingar för sin sjukdom. Men de sömnlösa nätterna, ångest och svimningarna har fortsatt.

– Det har funnits dagar när jag bara har legat och tittat på taket i mitt rum. När jag inte har haft styrkan eller viljan att ta mig upp ur sängen. Jag är trött på att låtsas vara någon. Nu ska jag ta mig tillbaka till träningen snabbare än väntat, och ta tillvara på det som är bra för mig, säger hon.

Justyna Kowalczyk har förutom framgångarna på mästerskapen 30 segrar i världscupen och fyra totala världscupsegrar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.