Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köpt lyxvilla – då får Kalla invit av Johaug

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: MARIUS SIMENSEN / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

MERÅKER. Therese Johaug är tillbaka i landslaget – 17 miljoner rikare. 

Under dopingavstängningen har den norska stjärnan ökat sin inkomst rejält och köpt en lyxvilla utanför Oslo. 

Nu laddar hon upp inför säsongspremiären, tillsammans med Charlotte Kalla. 

I sommar väntas de båda stjärnorna bo och träna tillsammans.

– Jag har väldigt god kontakt med Charlotte, säger Therese Johaug.  

Frågan är rak. Har du varit dopad?

Svaret kommer snabbt:

– Nej. Jag känner att jag kan se mig själv i spegeln och säga att jag aldrig har försökt att fuska, och det är det viktigaste för min del och för alla som känner mig, att de vet det.

Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Johaug avstängd 18 månader

Therese Johaug är tillbaka i värmen efter en 18 månader lång dopingavstängning. Hon har missat ett VM och ett olympiskt spel. 

– Hade någon sagt till mig för fyra år sedan att detta skulle ske, då hade jag svarat att jag inte hade klarat det. Men nu inser jag hur otroligt mycket en människa kan klara av när hon inte har något annat val. 

Therese Johaug blickar ut mot fjället. Vi befinner oss i Meråker, några kilometer från den svenska gränsen. Det duggregnar ute. Termometern visar åtta grader. 

 

LÄS MER: Stina Nilsson vill INTE träna med Therese Johaug 

 

Inne i fjällstugan värmer en väl tilltagen brasa de nedkylda norska längdskidåkarna. 

De senaste fem timmarna har de varvat rullskidor med löpning. Ett liknande "mördarpass" sker bara en handfull gånger om året. 

Men Therese Johaug är luttrad. De senaste timmarnas prövning är ingenting i jämförelse med dopingavstängningen som löpte ut i april. 

I dag, drygt två månader senare, känns allting surrealistiskt när Johaug tänker tillbaka på avstängningen. 

– Det senaste två åren har varit som ett töcken i mitt huvud, säger Johaug.

Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Johaug: ”Blir en fest för min del”

Det var under ett höghöjdsläger i italienska Livigno som misstaget skedde enligt Therese Johaug. Med hjälp av den norska landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen behandlades stjärnans sönderbrända läppar med salvan Trofodermin.

Knappt två veckor senare hittades den anabola steroiden clostebol i Johaugs urinprov. Norges idrottsförbund stängde av henne i 13 månader. Senare utökade idrottens skiljedomstol, Cas, straffet till 18 månader efter att det internationella skidförbundet överklagat ärendet.

 

LÄS MER: Johaugs glädjebesked efter skadeproblemen 

 

I april var straffet avtjänat. I dag är den norska stjärnan återigen fri att tävla. 

Therese Johaug längtar efter att sätta startnumret på bröstet i höstens säsongspremiär i världscupen. 

– Det blir en fest för min del att kunna ställa mig på start och glädjas över att vara tillbaka, säger Johaug.

Alla är inte lika glada. 

Såväl den finska skidikonen Aino-Kaisa Saarinen som polskan Justyna Kowalczyks har öppet ifrågasatt konkurrentens version. Och det faktum att varken läkaren eller Johaug ska ha sett den utmärkta dopingsymbolen på läppsalvan. 

Therese Johaug skruvar besvärat på sig: 

– Jag har inte pratat med dem. 

Hur känner du inför att träffa dem på touren?

– De får stå för det de har sagt, och mena det de har lust att mena. Det har inte jag något att göra med. Det viktigaste för mig är att jag själv vet vad jag gjort och att de personer som betyder mycket för mig står bakom mig. Det är dem jag lägger vikt vid, de som ger mig energi, inte de som är negativa. 

Dopingavstängningen

Den 4 september 2016 uppger Therese Johaug att hon har fått salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen under ett höghöjdsläger i italienska Livigno. Hon ska ha behandlat sina sönderbrända läppar med den. 

 

Den 16 september testas Johaug positivt för doping då den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov. När resultatet blev offentligt tog landslagsläkaren på sig skulden och avgick. 

 

Norges idrottsförbund stängde av Johaug i 13 månader, ett straff som sedermera förlängdes till 18 månader av idrottens skiljedomstol, Cas, efter att det internationella skidförbundet, Fis, överklagas den första domen. 

 

Therese Johaug missade ett VM och OS i  Pyeongchang under avstängningen. Den 18 april 2017 löpte avstängningen ut och Johaug är nu fri att tävla igen. 

Tjänade 17 miljoner under avstängningen

På hemmaplan har Therese Johaug fortsatt stort stöd. Det syns inte minst på stjärnans bankkonto. 

Trots att Johaug var avstängd hela fjolåret – och därmed inte inkasserade de sedvanliga prispengarna – gjorde hennes bolag en vinst på nära 17 miljoner svenska kronor efter skatt. 

 

LÄS MER: Chock för Johaug när fotbolls-VM-beskedet kom 

 

Året innan, 2016, låg vinsten på drygt fem miljoner kronor enligt den norska tidningen Dagens Näringsliv.

Under avstängningen valde bara skidfabrikanten Fischer att säga upp sponsorkontraktet med norskan. Övriga sponsorer stannade kvar. 

Få dopade idrottare har lyckats med samma sak. Att behålla sina sponsorer och stärka sitt varumärke. 

– Det är positivt, men jag vill inte kommentera det ytterligare, säger Johaug om den ekonomiska vinsten. 

– Men sponsorerna har stöttat mig hela vägen, det har betytt otroligt mycket för min del. 

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Var du rädd att de skulle hoppa av?

– Ja, det hade inte varit onaturligt om de hade gjort det. Du blir ju kastad in i ett hörn och vet inte vad du ska göra eller företa dig. Men jag har haft otrolig tur och är privilegierad att alla har fortsatt. 

Johaug bjuder Kalla till lyxhuset

Therese Johaug tillhör fortsatt en av landslagets rikaste utövare. Redan innan 2017 uppgick hennes förmögenhet till över 50 miljoner kronor enligt Dagens Näringsliv.

Pengar som bland annat har gått till ett nytt hus. 

Förra sommaren köpte Therese Johaug en villa i Holmenkollen tillsammans med pojkvännen Nils Jakob Hoff. Paret, som tidigare bodde i en lägenhet, bor nu i samma bostadsområde som Marit Björgen. 

Priset de fick betala: 19,2 miljoner svenska kronor. 

 

LÄS MER: Jacob Hårds kritik mot norska förbundet: ”Väldigt märkligt” 

 

Huset som bland annat inhyser fem sovrum är på 264 kvadratmeter och ligger nära skidanläggningen i Holmenkollen. 

Men det är ingen lyxig villa, enligt Johaug:

– Nej, det är ett helt vanligt hus. 

– Jag tycker det är väldigt skönt att kunna bo i hus nu. Vi har fått en hund som vi går ut med hela tiden. Och nu får vi plats med vår utrustning. Det var lite kaos i vår tidigare lägenhet där vårt ena gästsovrum till slut blev en bod.

I sommar är tanken att Charlotte Kalla ska bo tillsammans med Johaug i huset. Efter den årliga Blinkfestivalen i norska Sandnes planerar konkurrenterna ett gemensamt läger i Holmenkollen. 

– Hon ska med hem till Oslo och träna med mig. 

– Jag har väldigt god kontakt med Charlotte. Jag har verkligen fått stöd av de svenska damerna, det värdesätter jag högt, säger Johaug som även tränade med Kalla under ett läger i Sognefjell i slutet av maj: 

– Jag gick flera runder med henne där. Det är kul att träffas och ha kontakt. Jag fick ett meddelande från henne senast i dag. Hon gratulerade mig på födelsedagen. 

Ersätter Björgen i gruppen

Therese Johaug har silvrigt glitter på kinderna. Efter en klassisk skandinavisk lunch med kött, potatis, brun sås och lingon spökade landslagsvännerna ut Johaug med girlanger, guldkrona och partyglasögon. 

De sjöng, dansade och skar upp tårta inför den samlade norska presskåren.

Upptåget presenterades som en överraskning, men liknade snarare ett PR-trick.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Dagen då Expressen, tillsammans med flera norska medier, får träffa längdlandslaget är bortsett från förmiddagens tuffa träningspass en "morsom" historia. 

Efter lunch och intervjuer står klättring på schemat. Landslaget knäpper på sig hjälmar och svingar sig mellan olika banor på den närliggande äventyrsparken.

Tillsammans med ett gäng unga skidåkare och ett lokalt fotbollslag klättrar de norska stjärnorna mellan träd och över vattenfall med hjälp av avancerade vajrar.

Kamerorna följer Therese Johaug. Gruppens nya ledare efter Marit Björgen. Det är hennes rutin de yngre åkarna ska förlita sig på i vinter. 

– Det är trist att Marit har slutat, men skönt att vi har fått in Therese som har gott humör och är väldigt motiverad efter de två åren utanför. Hon har mycket rutin och erfarenhet, säger den dubbla OS-guldmedaljören Ragnhild Haga.

 

LÄS MER: Stora sprickan mellan Johaug och Kowalczyk 

 

– För mig är det betryggande att hon är tillbaka. Therese kan bidra med mycket av det Marit gjorde, att skapa stabilitet i truppen, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen.

"Extra belastning i säcken"

Therese Johaug har inte tävlat på två år. Ändå är förväntningarna höga. 

– Jag tänker att jag ska skruva ner dem lite. För jag kan inte förvänta mig att jag ska komma tillbaka och ta allt, det kan jag inte. Jag har en extra last i säcken, i förhållande till de andra utövarna, som jag måste dra med mig in i säsongen och vidare. Det får man ha med sig i beräkningarna. 

Hur kommer din dopingavstängning påverka dig under de första tävlingarna?

– Det är inte märkligt om det blir mycket känslor, att jag vill mycket och blir stressad, det kan ske och är inte onaturligt. För mig gäller det att ha rätt fokus och ha roligt, det är det viktigaste. 

Under dopingavstängningen tog Johaug hjälp av en psykolog. Och hon arbetar fortsatt med mental träning för att göra sig redo inför comebacken. 

– Jag är förberedd på att folk kan vara negativa mot mig och min sak. Men jag får bara stå i det. Jag vet själv innerst inne vad som har hänt, och det är det viktigaste för min del. 

– Jag tror bara jag får ställa mig in på att det blir både positiva och negativa konsekvenser av att komma tillbaka. 

 

LÄS MER: Tar oväntad hjälp av Björgen för att fixa VM-guld 

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Therese Johaug sneglar på klockan. Intervjutiden är på väg att rinna ut. 

Norska medier står på kö för att tala med stjärnan. 

Frågan är rak: Kan det hända igen?

Svaret kommer inte lika snabbt den här gången:

– Det finns aldrig några garantier för någonting, så det är vanskligt att svara på. Det blir hypotetiskt. 

– Men jag ska göra allt jag kan för att inte hamna där. Men man vet aldrig vad framtiden för med sig, säger Therese Johaug. 

Therese Johaug

Ålder: 30

Bor: Villa i Holmenkollen utanför Oslo

Familj: Sambon Nils Jakob Hoff

Sysselsättning: Längdskidåkare 

Främsta meriter: OS-guld i stafett i Vancouver 2010, OS-silver, 30 kilometer fristil och OS-brons, 10 kilometer klassiskt, i Sotji 2014. Sju VM-guld, 42 världscupssegrar och två segrar i den totala världscupen. 

Aktuell: Tillbaka i det norska landslaget efter en 18 månader lång dopingavstängning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.