Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kopplar in advokat - tänker trotsa förbudet

Johannes DürrFoto: Gepa Pictures/ Ross Burton / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/EQ IMAGES IMAGO SPORTFOTODIENST

Här är nästa dopingproblem för skidvärlden.

Fuskaren Johannes Dürr har avtjänat sitt straff och vidtar nu rättsliga åtgärder för att tvinga sig in i Österrikes landslag.

Samtidigt står rivalerna redo att ta emot honom vid startlinjen.

– Jag kan välkomna honom med en väldigt, väldigt hård kram, säger Marcus Hellner.

 

Ladda ner SportExpressens populära app här!

Under säsongen 2013/2014 fick en österrikisk åkare plötsligt en otrolig fart i spåren. Johannes Dürr beskrevs som en "sensation" i världscupen, men mitt under OS i Sotji kom sanningen fram.

Dürr var dopad.

Och han erkände allting:

– Jag tog mig igenom 14 dopingtester. Även med dubbla doser epo tog jag mig igenom testerna. Men i det 15:e testet åkte jag fast.

Domen? Två års avstängning.

Den har 29-åringen nu avtjänat, men det finns ändå ett problem. Österrikes skidförbund har valt att bannlysa honom på livstid och när världscupen drar i gång i finska Ruka om tre veckor kommer Johannes Dürr inte att bli uttagen i laget.

Och nej, det tänker han inte acceptera.

Northugs ilskna svar

Dürr har kopplat in advokaten Felix Klement för att stämma förbundet. Hans krav: Ge mig en licens och ett medlemskap i förbundet.

– Deras beslut är lika omoraliskt som olagligt, säger Klement till österrikisk media.

– Om vi tvingas ge Dürr en licens så kommer vi att göra det. Men om vi har ett val så kommer vi inte att göra det, svarar förbundsbasen Peter Schröcksnadel.

För längdsporten är comebackförsöket knappast någonting positivt. Man har redan stora trovärdighetsproblem efter nyheterna om Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug – och Dürr är knappast någon uppskattad figur.

Redan i vintras hälsade Petter Northug att han skulle slå "knockout" på fuskaren om han kom tillbaka.

Och de svenska åkarna känner ungefär likadant.

"Det är märkligt"

– Han är väl kanske inte jättevälkommen tillbaka till världscupen, säger Marcus Hellner.

Det blir ingen kram?

– Det skulle vara en väldigt, väldigt hård kram i såna fall.

Calle Halfvarsson, som blev ifrånåkt av Johannes Dürr under Tour de ski 2014, ser framför sig något liknande.

– Det kommer inte direkt vara applåder om han kommer tillbaka. Ingen kommer att gilla det. Speciellt inte med tanke på diskussionerna som har varit kring honom, att han tog sig igenom flera test, säger Halfvarsson.

Han skakar på huvudet.

– Nej, det är märkligt alltså. Tyvärr fungerar det så här, men han borde inte få komma tillbaka efter två år. Ibland känner man verkligen att straffen borde vara hårdare.

 

LÄS MER: Är det här lösningen på Norges problem?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.