Kontroversiellt förslag: Ta bort ALLA landslag

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

En debatt kring hur man ska ”rädda längdskidåkningen” pågår just nu i Norge.

Ett förslag: Skrota landslagen i världscupen och ersätt dem med företagssponsrade lag.

– Varför inte? Det låter spännande och jag ser egentligen bara en fara med det, säger SVT-experten Mathias Fredriksson.

Det hela började med en krönika i Adressavisen.

Där kom Uno X-chefen Vegar Kulset med tankar kring hur man ska kunna utveckla längdskidåkningen, något som beskrivs som nödvändigt för att ”rädda sporten”.

Hans förslag: Låta sponsrade lag ersätta landslagen i världscupen, precis som inom cykelsporten. På så vis, menar Kulset, att åkare från mindre nationer får en större möjlighet att utvecklas, och kan på så sätt generera ett större intresse i och med att den geografiska spridningen ökar.

”En talangfull åkare från en liten skidnation kommer få mycket bättre förutsättningar än i dag för att hävda sig och skapa intresse i hemlandet”, skriver han i sin krönika.

För VG utvecklar han:

– Cykel är en mycket större sport. Längdskidornas mest lyckade nysatsning är Tour de Ski, som är helt inspirerad av cyklingen. Och jag menar att det är flera saker med cykelsportens utveckling som borde vara intressanta för skidåkningen att reflektera över. Tour de France kördes förresten med landslag fram till 1962, så cykelsporten har också utvecklats.

Kläbo: ”Sporten behöver förnyelse”

Längdskidåkningens störste stjärna på herrsidan, Johannes Hösflot Kläbo, är förvisso part i målet i och med att han sponsras av Uno X. Men han är positivt inställd till en förändring.

– Jag tycker att Vegars tankar är spännande. Det är viktigt att vi diskuterar olika lösningar och innovationer inom sporten, säger Kläbo och fortsätter:

– Längdskidåkningen behöver förnyelse och vi måste hela tiden vara öppna för nya idéer. Tanken med privata lag, som i cykelsporten, är spännande. Men man ska kanske inte nödvändigtvis kopiera allt från dem heller.

SportExpressen har pratat med SVT-experten Mathias Fredriksson. Även han är positivt inställd till en förändring i världscupen.

– Jag tycker oftast att allt nytt är spännande. Jag är absolut inte främmande för det här. Vi har ju redan ett system med sponsrade team inom långloppen till exempel, så det är ju inte helt nytt. Det finns en poäng med det, samtidigt som det finns både för- och nackdelar, säger Fredriksson.

Mathias Fredriksson: ”Varför inte?”

Vilka är de?

– Tanken att få till en större geografisk spridning är jättebra. Det är verkligen en spännande tanke. Bara för att något har varit på ett sätt tidigare så betyder det inte att det alltid ska vara så.

– Sen tror jag att förslaget på kort sikt skulle innebära en ännu större norsk dominans på herrsidan i och med att flera norrmän skulle få vara med och tävla, men på lång sikt skulle det nog kunna ge effekt med fler konkurrenskraftiga åkare från fler länder.

Mathias Fredriksson välkomnar alla idéer när det kommer till att utveckla sporten. Samtidigt bär han på en oro.

– Det kommer finnas en massa frågetecken också. Alla företag och team måste komma överens med de olika skidförbunden för de olika lagen kommer ju bara intressera sig för sig själva. Det är väldigt viktigt att vi inte glömmer bort förbundens roll i att rekrytera nya åkare, utbilda tränare och så vidare. Någon måste fortsatt värna om barn och unga, så att vi har skidåkare om 20 år också, säger Fredriksson och avslutar:

 – Med tanke på att det redan är så många sponsorer iblandade så tror jag inte att steget till sponsrade lag är speciellt stort. Det låter inte helt fel, så varför inte? Men man får inte glömma ungdomarna, det är väl den enda faran jag ser här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.