Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knallen: Northug gör comeback - byter sport

Expressen har träffat Petter Northug som berättar om sin nya satsning.
JAGAR NYA GULD. Kan Northug bli världsmästare ännu en gång?
Foto: ROBBAN ANDERSSON
TRUPPEN. Northug tar plats i landslaget med nummer 69 på ryggen.
Foto: TV2 Norge
”INTE SPELAT SEDAN NIONDE KLASS”. Northug har lite erfarenhet av spökboll - men är ändå segerviss.
Foto: TV2 Norge

Petter Northug är klar för VM.

Den pensionerade skidstjärnan avslöjar att han byter sport - och reser till Mexiko för att representera Norge.

– Målet är att bli världsmästare igen, säger 33-åringen.

För ett år sedan meddelade Petter Northug att hans skidkarriär var över. Meritlistan är imponerade, med bland annat två OS-guld och tretton VM-guld.

Efter avskedet har norrmannen dock hållit sig kvar inom sportens värld, som expert i TV2 Norges skidsändningar och med egna klädmärket ”Northug”. Nyligen värvade han Calle Halfvarsson och Frida Karlsson som affischnamn till hans egna skidglasögon.

– Det hela visar ju bara hur ödmjuk jag är - att jag nu ger tillbaka till Sverige, sa Northug då. 

Låter det som att 33-åringen har fullt upp? Nä då, det finns tid över för ytterligare en satsning. En högst oväntat sådan.

Ställer upp i VM - i spökboll

Det norska landslaget i spökboll har gjort en sensationell värvning och knutit till sig Petter Northug. I slutet av november avgörs VM i Mexiko och då är norrmannen med.

– Många trodde att Petter Northug hade lagt av för gott, men nu ska jag till ett mästerskap igen. Ännu en gång har jag chansen att bli världsmästare, denna gång på en strand i 30 graders värme.

Ett filmteam från TV2 Norge kommer att följa idrottsstjärnans resa i Mexiko och senare i vinter kommer tittarna kunna följa hans väg till en ny VM-titel. Northug åker över Atlanten med starkt självförtroende:

– Jag är explosiv, har en bra kastarm och tror att jag kan vara en outsider som kan överraska hela spökbollsvärlden. Det ska bli väldigt spännande att se hur det går i Mexiko.

Skickar passning till Sverige

Det finns dock en hake. Northug har inte gjort en enda träning med sitt nya landslag.

– Eh... jag har gjort många mentala träningar. Jag förbereder mig mycket i huvudet, match för match. Men ingenting med boll.

Norge förlorade VM-genrepet mot Sverige med hela 9-3. Det hindrar dock inte Northug från att skicka en rejäl passning till sina blågula konkurrenter.

– Det ser lite panikartade ut och inte så synkroniserade. Många av dem behöver gå till frisören innan nästa match. Vi är starkare än dem, säger han.

Och målet? Jodå, siktet är som vanligt satt högt.

– Målet är att bli världsmästare igen, säger Petter Northug.

Det här är VM i spökboll

Professionell spökboll spelas i två olika varianter: foamboll och clothboll. 

Foamboll liknar de bollar som de flesta spelade spökboll med under skoltiden och clothboll är en mindre typ av volleyboll med mjukt tyg.

VM i Mexiko spelas med foamboll och där har inte Sverige ett lag representerat.

Nästa år arrangeras VM i både foamboll och clothboll i Glasgow. Då är Sverige, som är rankade femma i Europa, med i clothboll.

Northug berättar om valet att sponsra Frida Karlsson

Signerade med stjärnan på hemligt möte i Stockholm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.