Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Lika långa distanser för damer och herrar

Ebba Andersson.
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det tog nästan två år.

Men nu har FIS, det internationella skidförbundet, bestämt sig. 

Man föreslår lika långa distanser för damer och herrar.

– Vi hinner köra rätt många 10 kilometerslopp under en säsong, så det vore kul om det kunde varieras lite mer, har Ebba Andersson tidigare förklarat för SportExpressen.

De senaste 18 månaderna har FIS tittat på möjligheten att både herrar och damer ska köra lika långa distanser i längdskidor.

Under onsdagen hade internationella skidförbundets längdskidkommitté möte. Och nu finns det ett förslag, skriver norska Dagbladet.

Bland länderna som aktivt talade för en förändring återfinns Sverige, Finland och USA. Ryssland, Italien och Österrike gav ett klart besked om motsatsen – de är emot.

I omröstningen sade 57 procent ha, 36 procent nej medan resten valde att inte lägga sin röst.

 – Ett viktigt och historiskt beslut, säger ordförande Vegard Ulvang under mötet, enligt Dagbladet.

Frida Karlsson: ”Bara helt sjukt”

Inför fjolårets säsong tog stjärnan Frida Karlsson ställning:

– Det är bara helt sjukt när man tänker på det. Det finns ingenting som säger att vi inte kan köra samma sträckor som dem.

Therese Johaug har tidigare i Dagbladet förklarat att hon inte är för en förändring:

– Tidsskillnaden är större på damsidan än hos herrarna, som är mer jämna. Om damerna ska köra lika långt som herrarna så kommer det bli ännu tråkigare. Det är inte vägen att gå, sa hon då.

Beslutet ska formellt också klubbas på Fis Council 26 maj, men det är ytterst ovanligt att man går emot längdkommittén i frågor där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.