Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag vet inte ens vad jag har hållit på med”

Kläbo vann det klassiska loppet över 15 kilometer.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Calle Halfvarsson blev nia.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern i masstarten i Val di Fiemme. 

Norrmannen vann före tre ryssar och närmar sig nu Bolshunov i totalen.

Calle Halfvarsson blev bäste svensk och slutade tia.

Det var länge en sällskapsresa i täten i herrarnas 15-kilometerslopp i Val di Fiemme och inga åkare tog några stora initiativ för att spräcka fältet. 

Med drygt en kilometer kvar gick Sergei Ustiugov till sist upp i toppen och körde stenhårt. Till en början fick han en liten lucka men var sedan upphunnen av Johannes Hösflot Kläbo och landsmännen Alexander Bolshunov och Andrej Larkov.

Kläbo tog in tack vare spurtpris

De fyra åkarna kom in på upploppet tillsammans och väl där visade Johannes Hösflot Kläbo klass och vann spurten säkert före Ustiugov på andra plats och Bolshunov på tredje.

Förutom att Kläbo tog in ett par sekunder eftersom han var först i mål knappade han också in lite på ett spurtpris under loppet dit han var snabbast av alla åkare. Vid spurtpriset tog han in sju sekunder på Bolshunov och tretton sekunder på Ustiugov.

Kläbos seger innebär att han nu passerar Sergei Ustiugov i sammandraget i Tour de Ski och ligger tre sekunder före ryssen. Han har nu också bara 18 sekunder upp till Alexander Bolshunov på förstaplatsen.

Halfvarsson: ”Kan låta konstigt – är nöjd”

För svensk del höll sig Calle Halfvarsson höll sig länge långt fram i fältet men hängde inte med när farten drogs upp. Han slutade till sist nia.

– Jag är nöjd över min prestation. Jag tycker det känns som ytterligare ett steg framåt jämfört med Toblach. Sedan har jag inte det där sista för att gå med dem på slutet, säger Halfvarsson efter loppet.

Han är nöjd med hur han kommit tillbaka efter sin sjukdom.

– Det kan låta konstigt men jag är väldigt nöjd med hur touren har gått nu på slutet. Jag har haft ”off season” på något vis mellan Ruka och den här touren. Jag har legat hemma och på hotell och varit sjuk. Jag vet inte vad jag har hållit på med sista månaden, det har varit bedrövligt. Med tanke på det är det här toppen.

Jens Burman blev 11:a, Johan Häggström 25:a, Oskar Svensson 34:a och Björn Sandström åkte in som 40:e man i mål. Calle Halfvarsson ligger tia i sammandraget, två minuter bakom Bolshunov. Burman är elva, 23 sekunder efter Halfvarsson.

Under lördagen går touren vidare i Val di Fiemme med sprint i klassisk stil.

Se höjdpunkter från herrarnas lopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.