Karlssons första drag:
Vallachefen får lämna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Larry Poromaa - inte längre svensk vallachef.
Foto: Nils Petter Nilsson

Längdskidornas nya sportchef Ulf Karlsson petar Larry Poromaa som  chef för landslagets vallateam. Karlsson menar att Poromaa haft för  många uppgifter som chef.

- Han har haft dubbla roller och tagit på sig för mycket uppgifter, säger Ulf Karlsson till TT.

Karlsson syftar på att Poromaa förutom att ha haft chefsrollen i vallateamet även har varit personliga vallare åt flera åkare, bland andra Marcus Hellner och Charlotte Kalla.
- Det blir för mycket om han också ska vara teamleader. Det har inte riktigt fungerat, säger Karlsson.

Kan bli kvar

Poromaa har erbjudits att fortsätta som vallare i landslaget och även ha en utvecklingstjänst, men har ännu inte svarat.
- Vi hoppas ha honom kvar. Han är en av världens absolut bästa fästvallare, säger Karlsson.

Ulf Karlsson hoppas att en ny vallachef ska vara på plats inom en vecka. Om det kommer att bli ytterligare förändringar inom vallateamets organisation är oklart.

- Det hänger mycket på den nya vallachefen. Han kommer att få bygga sitt lag själv och det är möjligt att han vill byta ut några namn. Den nya vallachefen kommer att få fria tyglar.

Jobbar parallellt

Ulf Karlsson har lagt ut förfrågningar till flera tänkbara personer som vallachef. Arbetet med att hitta en ersättare till herrarnas förbundskapten efter Joakim Abrahamsson, som oväntat sade upp sig i samband med världscuptävlingarna i Falun nyligen, fortskrider också. Damtränaren Rikard Grip och sprinttränaren Arild Monsen kommer med stor sannolikhet att fortsätta i landslaget.
- Ingen är betjänt av att det här drar ut på tiden, men vi måste vänta in svar på en del förfrågningar, säger Karlsson.

- Man får jobba lite i parallella spår med de här tjänsterna.
Larry Poromaa har varit chef för landslagets vallateam två perioder i sammanlagt nio år. Han har även varit vallachef i USA ett år och varit vallare till den förra estniska längdstjärnan Kristina Smigun.
TT har sökt Poromaa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.