Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karlsson redo för en ny Northug-säsong

Foto: Robban Andersson

Jonas Karlsson är tillbaka som kommentator och krönikör i Vinterstudion.

Nu är han redo att åter bevaka skidvärldens mest kontroversielle åkare - Petter Northug.

– Det ska bli spännande att fortsätta följa Petter från nära håll, säger han till SportExpressen.se.

Pappa Ulf Karlsson har lämnat skidlandslaget.

Då är det fritt fram för sonen Jonas att göra comeback i Vinterstudion.

Den 35-årige SVT-profilen återgår till sina sysslor som kommentator och krönikör i skidsammanhang.

"Meddelade Yng"

I ett mejl till SportExpressen.se beskriver han sina känslor.

– Det känns riktigt bra, säger han.

Var det givet att tacka ja?

– Jag vill aldrig sluta kommentera skidor - det var ju en naturlig följd av att jag inte ansåg mig kunna göra mitt jobb på ett bra och trovärdigt sätt när min pappa blev landslagschef, säger han.

– När det sen plötsligt inte längre fanns några hinder för mig att kommentera meddelade jag min chef Per Yng att jag gärna kommenterar igen. Men beslutet var ju inte mitt. Vinterstudion satt ju redan med en annan planering. Men jag är så klart väldigt glad att de ville att jag skulle fortsätta. Jag gillar ju verkligen att jobba med skidsporterna.

"Han hade bra idéer"

Vad ser du mest fram emot i vinter? 

– En sån här säsong när det är mästerskap är VM givetvis mer intressant än världscupen.  Jag ser fram emot längd-VM. Det är säsongens höjdpunkt för mig och jag hoppas få bevaka det på plats.

Hur tror du egentligen att det står till med det svenska landslaget efter Ulfs avhopp?

– Jag tror väl egentligen inte det påverkar landslagets förutsättningar speciellt mycket. Han var ju där så kort tid att han knappast hann sätta några större avtryck. Jag tyckte han hade många bra och spännande idéer, men samtidigt ska man komma ihåg att landslaget redan var ett av världens absolut bästa redan innan Ulf kom in i bilden och jag både hoppas och tror de kommer fortsätta prestera bra även i vinter, säger han.

Läste Northugs hyllning

Jonas Karlsson fick stor uppmärksamhet under VM i Holmenkollen 2011 när han kallade norrmannen Petter Northug för "gris" efter en kaxig målgång.

När Karlsson sedan meddelade att han skulle sluta som kommentator och krönikör uttryckte familjen Northug sin besvikelse.

– Jag tycker att det är synd, det är tråkigt. Jonas är en person som höjer stämningen, skidåkningen behöver lite friska tag både i spåret och verbalt, sa pappa John Northug till SportExpressen.se i februari.

Jonas Karlsson minns Northugs ord.

– Haha. Ja, jag läste att han tyckte det, säger han.

Är du redo att ta dig an Petter Northug igen?

– Självklart. Det ska bli spännande att fortsätta följa Petter på nära håll. Han är utan tvekan skidvärldens största profil någonsin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.