Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ringde mig i bussen – fattade ingenting”

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

VAL MÜSTAIR/STOCKHOLM. Först kom hon fyra. 

Men efter att Anamarija Lampic blivit diskad fick Frida Karlsson kliva upp till en tredjeplats i sprinten i Tour de ski-premiären.  

– De ringde mig när jag satt i bussen. Jag fattade ingenting, säger Karlsson.

Sen fortsatte dramat – med en het diskussion inne i juryrummet.

Tour de ski-premiären blev en succé för Sverige. Linn Svahn kunde utan större problem köra hem segern i sprinten i Val Müstair och bakom henne åkte Frida Karlsson in som fyra.

Men finalen var högdramatisk.

I den sista utförskörningen föll schweiziskan Nadine Fähndrich och Frida Karlsson var bara någon meter från att dras med i fallet.

– Jag låg tätt i rygg på Jessica Diggins och fick hoppa över Fähndrichs skidor för att inte ramla där, säger Karlsson när SportExpressen träffar henne efteråt.

Det var nära där?

– Halvnära!

Hemmaåkaren Nadine Fähndrich var besviken efter kraschen. Och menade att slovenskan Anamarija Lampic hade kört allt för tufft mot henne i backen.

– Anamarija åkte in i mig och jag fick en smäll mot foten som gjorde att jag ramlade, säger Fähndrich och skakar på huvudet. 

”Fick just beskedet”

Långt efter målgång skulle det visa sig att juryn höll med Fähndrich. Anamarija Lampic hade gått över gränsen och blev diskad. Det innebar att Frida Karlsson plötsligt hade slutat trea.

– Jag fick just beskedet. Nu måste jag få tag på Frida - hon ska upp på prisutdelning, säger Sverige landslagschef Anders Byström. 

En bit ifrån målområdet satt Frida Karlsson i landslagsbussen helt ovetandes om att hon för första gången i karriären kommit på pallen i en världscupsprint. Då ringde telefonen.

– Jag fattade ingenting! Det här är en dag full av överraskningar, säger Karlsson.

Vad betyder pallplatsen för dig?

– Det är stort! Min tredje pallplats i världscupen och första någonsin i sprint. Det tar jag med mig.

Den oväntade pallplatsen ger Frida Karlsson viktiga bonussekunder till totalställningen.

– Det är härligt, nu gasar vi! Jag är glad att jag vunnit lite ost som jag ska knapra på i kväll när jag laddar för nästa lopp, säger Karlsson.

Slovenien lämnade in protest

Dramat var dock inte över än. Anamarija Lampic och det slovenska landslaget vägrade att acceptera diskningen och valde att lämna in en skriftlig protest.

– Anamarija är chockad. Som vi ser det finns det ingen anledning att diska Anamarija för det här. Visst, deras skidor går ihop, men det är helt normalt och sånt som händer i sprint hela tiden, säger Sloveniens chefstränare Nejc Brodar till SportExpressen.

Nejc Brodar kliver in i juryrummet efter diskningen.
Foto: Ludvig Holmberg.

Han var själv inne i juryrummet och hade en het diskussion med tävlingsledaren Pierre Mignerey. Men allting slutade med att protesten avslogs – och Frida Karlsson fick därmed behålla tredjeplatsen.

 – Lampic kommer bakom Fähndrich och åker förbi, och i det läget har hon ansvar för att det inte ska bli någon incident. Deras skidor slår ihop två gånger och den sista smällen gör att Fähndrich ramlar, säger Mignerey.

Därför blir hon diskad?

– Exakt. Hon orsakar den kraschen och eftersom kraschen har en stor inverkan på resultatet så blir hon diskad.

Det slovenska landslaget hade en annan syn på saken?

– Ja, men vi i juryn var överens om att Lampic skulle diskas för det där.

På lördag väntar nästa etapp av Tour de ski: 10 kilometer masstart i klassisk stil. 

Se den omtalade kraschen i sprintfinalen.

LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Calle Halfvarsson visar upp nya kärleken 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.