Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos inför sprinten – vallarna strejkar

Martin Blaschke om strejken.
Martin Blaschke.Foto: Philip Gadd.
Garaget i Åre.
Här flyttar de till nya vallabodar.Foto: Philip Gadd.

ÅRE. Det råder kaos inför tisdagens sprinttävling i Åre. 

De mindre skidnationernas vallare har förpassats till ett garage där de vägrade att arbeta och gick ut i strejk. 

– För vallarna är det helt ohållbart att jobba där. Det är ingen som kommer att jobba där inne innan det har bättre, säger Storbritanniens förbundskapten Jostein Vinjerui. 

– Vi försöker lösa situationen nu. Vi ordnar nya bodar till nationerna just nu på området där de stora nationerna är, säger Fis vice tävlingschef Michael Lamplot. 

Efter tävlingarna i Östersund i helgen förflyttar sig nu Ski Tour 2020 till Åre där en unik sprint uppför slalombacken väntar på tisdag. 

Men loppet föregås av tumult. De ”mindre” nationerna, som Italien, Storbritannien, Polen, Tjecken gick ut i strejk. 

Anledningen är att deras vallare hade förpassats till ett garage för att valla sina åkares skidor, något som är förenat med en hälsorisk. 

Flera nationer strejkar inför sprinten i Ski Tour 2020

Tjeckiens servicechef Martin Blaschke la under måndagen upp en Instagramfilm från området tillsammans med texten: ”Är det här vi ska valla våra skidor?”

https://www.instagram.com/p/B8qobiKJ2CM/?igshid=s4mamjj5w99t

– Det här är det värsta någonsin, vi reser i tre veckor och sen får vi se det här. Det här är inte värdigt för världscupen, säger Blaschke när SportExpressen träffar honom på området. 

– Det var fruktansvärt för vallarna där inne. Ingen ventilation, inget ljus, för litet utrymme. Sen alla i samma garage. Med tanke på alla hälsofaror som finns. Om vi jobbar här inne kanske vi överlever en dag, men vi måste tänka på vår framtid. 

”Ingen kommer jobba där inne”

Storbritanniens förbundskapten Jostein Vinjerui har lagt ut en liknande video och pekar dessutom ut en rad andra saker där de mindre nationerna förfördelas. 

”Det sämsta vallaområdet någonsin i Åre. Stor hälsorisk att använda dem”, skriver han på Twitter. 

https://twitter.com/jossi_j/status/1229388462782107648?s=21

Vinjerui berättar om chocken de fick när de anlände till Åre. 

– Det är skit för vallarna. Det är ingen ventilation, inget ljus och så vidare. För vallarna är det helt ohållbart, säger han. 

– Dessutom är det 16-17 olika lag som ska jobba där inne samtidigt, vilket gör det ännu värre. 

Under eftermiddagen hade de ett möte med Fis där de berättade att de gick ut i strejk. 

– Det är ingen som kommer att jobba där inne innan det har bättre. 

Arrangörens och Fis svar

När SportExpressen ringer upp Fis vice tävlingschef Michael Lamplot säger han att det pågårnågon strejk. Men han är extremt kortfattad och säger att han måste lägga på ”för att lösa problemet”. 

En stund senare meddelar han att de har ordnat nya bodar till alla lag. 

Vinjerui menar dock att skadan redan är skedd. 

– Konsekvensen av det här är att de mindre nationerna inte kunnat komma i gång med arbetet, medan de stora nationerna, Norge, Sverige, Finland, de är alla redan i gång. Och det är ju inte bara smånationer som drabbas, Italien, med Federico Pellegrino som är en av favoriterna till i morgon, de får inte heller något gjort. Det är inte riktigt lika tävlingsvillkor. 

Blaschke säger att lösningen nu ser ut att bli att nationer får dela på bodar. Tjeckien kommer att dela med Polen och Kazakstan. 

– Detta kommer bli som bäst okej, men det är vad det är. Vi får överleva med det här. 

Ante Andersson, arrangörschef för tävlingarna i Östersund och Åre, säger att han är på väg till Åre, men inte är insatt i situationen. 

– Jag kan inte kommentera just nu, då jag inte är insatt i hur läget är. Jag får återkomma senare. 

Stjärnans viktchock: ”Det är helt sjukt”

Alla snackisar från Ski Tour 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.