Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Känns som att det är helt skit samma”

Anna Jönsson HaagFoto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna Haag som ”mood manager”Foto: ALBIN JULIN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

ÅRE. Anna Jönsson Haag har en lång karriär som aktiv skidåkare bakom sig. 

Under alpina VM i Åre får 32-åringen en ny bild av hur mästerskap fungerar – då hon tar klivet över till arrangörssidan.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med och se ett evenemang från andra sidan, säger Haag.

Är det Bill Murray, Dan Akroyd eller Kate McKinnon som närmar sig volontärtältet i Åre? Nä, det är faktiskt Anna Haag, men det hon har på ryggen är inte helt olik det spökjägarverktyg karaktärerna i ”Ghostbusters”-filmerna använder sig av. 

Haags utrustning används endast för att dela ut saft till de volontärer som jobbar med alpina VM. 

– Jag har varit uppe och stått där liften slutar, och ropat: ”Saft, saft”, till alla som kommer i våra volontärkläder, och frågat hur alla mår.

Den förra skidåkarens titel under mästerskapet är ”mood manager”. Hennes roll är att hålla alla volontärer på bra humör. 

Anna Haag in action i ÅreFoto: ALBIN JULIN

– Vi var med här förra året, och någon kom på att jag skulle ha med saft när jag åkte upp. Och det blev så himla uppskattat. Sen sa jag och Emil sa att vi ville vara med på VM, så då kom Hans Olsson (tävlingschef på VM) på att vi ska vara ”mood managers”, och hålla folk på bra humör. Sen har det bara utvecklats och blivit fler och fler. Vi är ett helt team. 

Hur har det varit då?

– Alla volontärer är så positiva. De kommer hit och sliter arslet av sig för att några få ska åka några race. Och det är bara positiva miner, jag blir genuint glad över att det här engagemanget finns kvar inom idrotten. Man har pratat om att det här med eldsjälar och det ideella börjar försvinna. Men det här är ett bevis på att det finns kvar. 

Får du betalt?

– Jag vet inte! Jag har inte kollat upp det. Jag gör det för att jag ville vara med och bidra. Det känns som att det är helt skit samma.

”Hade ingenting att göra med det”

Strax före VM i Åre sändes ett avsnitt av Kanal 5:s ”Superstars”, där Jönsson Haag berättade om sitt beslut att avsluta karriären. I programmet berättade OS-guldmedaljören om ett anonymt hatmeddelande hon fick i samband med sin sträcka på stafetten i Pyeongchang-OS – och menar att det i efterhand uppstått ett missförstånd i hennes historia. Vissa har tolkat det som att meddelandet hade med beslutet att lägga skidorna på hyllan att göra, vilken Haag menar inte stämmer.

– Jag tyckte det var klippt lite konstigt. Det var att när jag gick igenom mixade zonen tog jag upp mobilen för att kolla sms, och av någon anledning kom icke godkända meddelanden från Facebook också upp. Så det var det första jag såg: ”Du ska sluta”. Men det hade ingenting att göra med att jag skulle sluta. 

– Jag åkte skiathlonen på lördagen och på tisdagen efter bestämde jag mig. Att jag skulle sluta hade ingenting att göra med mina resultat på OS, det var bara känslan av att jag var färdig. 

Hon lägger till:

– Samtidigt förstår jag hur det fungerar, ibland behöver man vrida och vända lite på saker. 

Haag om kontakten med Kikkan Randall

Under tiden i Åre har Haag hunnit med att ha kontakt med vännen Kikkan Randall, före detta längdskidåkare. Randall meddelade i somras att hon drabbats av bröstcancer, och att hon fick beskedet på väg till Anna och Emil Jönsson Haags bröllop.

https://www.instagram.com/p/BrfrtjKAMqO/

– Vi Facetimade nu i lördags, säger Haag. 

– Vi håller på och försöker planera så att vi ska ses. Jag hoppas att jag och Emil ska kunna åka över till Kanada där hon bor just nu. Hon är så himla positiv, jag blir så himla glad över att prata med henne. Hon ska göra en dokumentär om sin resa för att inspirera andra, och hon är helt rätt person att göra det. 

Hur mår hon just nu?

– Jag har inte frågat henne om de beskeden. Det viktiga för mig är att när jag pratar med henne så ser jag den gamla energin och den vanliga Kikkan.

Det måste vara skönt för dig att se?

– Verkligen, gud ja. Så det var roligt. 

 

LÄS MER: Alpina VM i Åre - alla datum och tider du behöver 

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.