"Känner att en tagg sitter och skaver…"

Elisabeth Höglund.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Calle Halfvarsson.
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Debatten kring astmamedicin inom längdskidåkningen har varit i gång i flera månader.

Nu ger sig tv-profilen Elisabeth Höglund in i diskussionen.

Detta efter att Calle Halfvarsson tagit emot anklagelser från norskt håll – eftersom det kommit fram att han tar medicin för sin astma.

"Som jag ser det är det ställt utom allt tvivel att Calle Halfvarssons nya fysiska form kan förklaras av hans astmamedicin", skriver Höglund på sin blogg.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Först åkte Martin Johnsrud Sundby fast för doping – för felaktigt bruk av astmamedicin.

Sedan framkom uppgifter som tydde på att det norska längdlandslaget systematiskt behandlat även friska åkare med astmamedicin.

Mitt i den värsta astmastormen stod fick den svenska åkaren Calle Halfvarsson reda på att han hade astma – och använder sig av en kortisonspray för att behandla sjukdomen.

Efter att fjolårssäsongen förstörts av sjukdomar är det en helt ny Halfvarsson som klivit fram i vinter – med tre pallplatser i världscupen så här långt. Och reaktionerna i Norge lät inte vänta på sig. Många röster pekade på ett samband mellan Halfvarssons astmamedicin och prestationer i spåret.

Nu ger sig journalisten och den före detta elitcyklisten Elisabeth Höglund in i debatten.


LÄS ÄVEN: Norska ledarhånet mitt under loppet


Elisabeth Höglund om att Halfvarsson har astma

"Som jag ser det är det ställt utom allt tvivel att Calle Halfvarssons nya fysiska form kan förklaras av hans astmamedicin", skriver Höglund på sin blogg.

Höglund påpekar att hon inte menar att svensken är dopad – men att just ordet "astmamedicin" inte klingar helt bra i hennes öron.

"Jag känner att en tagg sitter och skaver i mitt inre. Calle Halfvarsson = världsbäst tack vare astmamedicin. Det känns inte bra. Man känner alltid obehag när en idrottsman som tidigare presterat väldigt dåligt plötsligt bli bäst", skriver Höglund.

Den tvåfaldiga "På Spåret"-vinnaren anklagar också de svenskar som slagit tillbaka mot den norska kritiken mot Halfvarsson.

På lördagen pratade SportExpressen med Thomas Wassberg och Torgny Mogren, som inte hade mycket till övers för de norska astmaanklagelserna. Höglund har läst SportExpressen artikel, och tycker att Mogren och Wassberg gör sig skyldiga till hyckleri.


LÄS ÄVEN: Höglunds teori om Charlotte Kallas tunga besked


Halfvarssons svar på anklagelserna

"Svenskar gör inga fel. Däremot lät tongångarna annorlunda bland di svenske när det stod klart att norske Martin Johnsrud Sundby blivit avstängd på grund av missbruk av astmamedicin. Men Sundby är ju norrmän och norrmän får man kritisera", skriver hon och fortsätter:

"Än en gång får vi en bekräftelse på det svenska hyckleriet. Om en svensk använder astmamedicin, så gör han/hon det för att bota en sjukdom. Om en norrman/norska använder astmamedicin gör han/hon det i syfte att dopa sig".

Så här sa Calle Halfvarsson själv om de skeptiska rösterna från Norge under lördagen:

– Det tror jag inte riktigt på. Däremot så har jag förmodligen haft astma tidigare och det kan ha varit en anledning till att jag blivit sjuk så ofta, och fått börja om på noll. Nu kan jag kontrollera det här på ett annat vis när jag tar den här kortisonsprayen som läker luftrören under natten. Det är ju som sagt kortisonspray, så det är ingenting som gör att man blir snabbare på skidor.

Är det inte tråkigt med det här fokuset?

– Det är klart att det är trist, men det blir ju så med allt som har varit. Mitt besked och min astma kommer ju i ett ganska dåligt läge. Men jag bryr mig inte om det.


LÄS ÄVEN: Ekwall: Kommer känna obehag när Kalla ser sliten ut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.