Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon kan petas efter de otäcka bilderna

Thomas Wassbergs udda bröllop – gifte sig i köket
Eliza Rucka ses till efter att ha svimmat i GällivareFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Eliza RuckaFoto: Polska skidförbundet
Eliza Rucka kollapsade i OberstdorfFoto: TOMAS PETTERSSON
Eliza Rucka i Obersdorf.Foto: TOMAS PETTERSSON

Eliza Rucka är en lovande polsk skidtalang. 

Men 19-åringen har ett problem: Hon svimmar ofta i samband med tävlingar. 

Nu kan Rucka bli ifråntagen sin plats i det polska landslaget. 

Eliza Rucka gjorde världscupdebut i samband med sprinttävlingarna i Oberstdorf tidigare i vinter. Men den polska talangen fick inte ens gå i mål innan tävlingen var över. 

Under sprintkvalet föll Rucka ihop i spåret. Hon hämtades med skoter och fick läkarvård på arenaområdet i Oberstdorf, innan det meddelades 19-åringen var okej och kunde lämna tävlingsområdet på egen hand. 

Det här var inte första gången som Eliza Rucka föll ihop i samband med en skidtävling. Under ett juniorlopp i svenska Gällivare i november hände samma sak. 

– Hon lider av en sjukdom som gör att hon svimmar ibland. Framför allt verkar det hända vid utförsåkningar, hjärnan får inget syre och hon faller ihop, förklarade Justyna Kowalczyk, polsk skidikon som numera tränar landslagets juniorer. 

– Beskedet vi har fått från läkarna i Polen är att det här inte är något farligt och det är helt okej för henne att tävla. 

Eliza Rucka svimmade i Gällviare – kan stoppas 

Men nu verkar det polska landslaget ha tänkt om. Enligt sajten sportsinwinter.pl riskerar nu Rucka att förlora sin plats på grund av den mystiska svimningsåkomman. 

– Som vi förstår det är det inte farligt för henne att svimma, men att plötsligt förlora kontrollen kan leda till olyckor. När coronapandemin är över kommer alla åkare att genomgå rutinundersökningar. Om hon får ett positivt resultat behåller hon sin plats, annars måste vi säga adjö, menar det polska skidförbundets generalsekreterare Jan Winkiel. 

Eliza Rucka är ödmjuk inför det faktum att hennes sjukdom kan tvinga henne att avsluta sin skidsatsning. 

– Jag inser att du bara har en hälsa, och att du måste ta hand om den. Jag kommer inte skylla på någon annan om det visar sig att jag måste sluta med skidor, men det kommer vara svårt för mig att acceptera, säger Rucka till sportsinwinter.pl. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.