Anders Södergren är besviken efter beskedet att det blir masstart i VM. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån
Anders Södergren är besviken efter beskedet att det blir masstart i VM. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Kan skippa VM i Falun – efter nya beskedet

Publicerad

Beslutet att köra masstart på herrarnas femmil och damernas tremil i Falun 2015 väcker reaktioner.

Anders Södergren överväger nu att slopa VM på hemmaplan.

– Det här blir nog sista säsongen jag satsar mot ett mästerskap, säger han till SportExpressen.se.

Som SportExpressen.se kunde rapportera om i somras fanns ett stort stöd hos de aktiva åkarna att använda sig av individuell start i stället för masstart på Falun-VM:s längsta distanser: herrarnas 50 km och damernas 30 km.

Då bestämde internationella skidförbundet att överlåta beslutet till den europeiska tv-unionen EBU.

Och under söndagen kom beslutet – masstarten förblir även till Falun-VM 2015.

– Det är tråkigt, och dåligt av arrangörerna att de inte lyckas får till det. Jag tycker det är riktigt dåligt, säger Anders Södergren till SportExpressen.se.

"Lättare att producera"

Södergren är dels besviken på att beslutet överlåts till tv-unionen EBU, men framför allt på beslutet i sin helhet – att köra masstart.

– Det har ju varit snack i flera år om att man ska jobba för att få en individuell start på långa distanserna. När beslutet ligger hos tv-bolagen är det klart att det är lättare att producera en masstart, säger han.

– Det hade varit mycket mer intressant med en individuell start, eftersom det händer mycket mer. I en masstart sker inga dramatiska saker. 90 procent av loppen blir en följetong där favoriterna hänger med till slutet, fortsätter han.

En viss norrman lär inte ha något emot det?

– Jo. Men Petter har ju stora möjligheter även i individuell start.

"Nog sista säsongen"

Anders Södergren överväger nu att slopa Falun-VM.

– Det hade varit en väldig morot om det hade varit individuell start. Nu lutar det väldigt mycket åt att jag struntar i det. Det här blir nog sista säsongen jag satsar mot ett mästerskap, säger han.

Det här blir din sista säsong världscupen i vinter?

– Ja, det kan det vara. Jag har lust att satsa på långlopp. Om det går väldigt bra på världscupen i vinter så får man väl tänka annorlunda.

Anders Södergren har fem mästerskapsmedaljer från stafett, bland annat guld från Vancouver-OS 2010. På VM i Val di Fiemme 2003 tog han silver på 50 km.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag