"Kan inte döljas – det är inte bra"

Therese Johaug.
Foto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: BERIT ROALD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug har slutat träna sedan hon fick besked om att hon missar OS.

Nu har beskedet om den norska skidstjärnan väckt oro i hemlandet. 

Idrottens skiljedomstol CAS tog hela sommaren på sig för att komma fram till ett beslut. Therese Johaug, som testade positivt för den anabola steroiden clostebol, fick sin ursprungliga dom överklagad – och i augusti kom beskedet från CAS.

Therese Johaugs dopingstraff höjs från 13 till 18 månaders avstängning – vilket innebär att skidstjärnan missar OS i Pyeongchang, som drar i gång den 9 februari. 

Johaug har slutat träna

I en ny intervju med VG avslöjade Johaug att hon knappt har tränat den senaste tiden. 

– Jag har tagit det lugnt. Jag har inte satt upp några mål. Jag behöver hitta mig själv igen. Efter jul ska jag vara redo igen, sa Johaug. 

Skidexperten Fredrik Aukland har läst uppgifterna och oroats. Han räds att det långa uppehållet kan få en skadlig effekt på norskans träning. 

– Faran när Therese kommer tillbaka är att hon blir övertänd, att hon har en så hög motivation att det går ut över teknik och disponering av krafterna under loppen. Hon kommer att behöva några tävlingar för att hitta tillbaka till formen hon brukade ha, säger Aukland till VG. 

"Det är inte bra"

– När det blir ett långt uppehåll utan tävlingar har det en inverkan på det mentala. Att tävla innebär också en mental process som hon får klara sig utan. 

Johaugs manager Jörn Ernst är också ärlig med att den mentala biten går upp och ner för hans klients del.

– Jag ska inte försöka dölja att hon har perioder då allt inte är bra, men det är helt naturligt. Nu försöker Therese att lägga det här bakom sig och se framåt, säger Ernst. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.