Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kan bli dödsstöten för längdåkningen”

Kjell-Erik Kristiansen. Foto: BILDBYRÅN NORWAY
SVT tappar rättigheterna till världscupen i längdskidor till NENT Group. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: GEIR OLSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Per Nunstedt, sportchef på NENT Group. Foto: VIASAT

SVT tappar tv-rättigheterna för längdskidåkningen – till NENT Group.

Vilka konsekvenser det får? Den legendariske speakern Kjell-Erik Kristiansen är orolig.

”Det här kan bli dödsstöten för längdåkningen”, skriver Kristiansen i en krönika på Sweski.com.

Nyheten slog ner som en bomb under torsdag morgon.

Hösten 2021 kommer världscupen och VM i både längdskidåkning och alpint att lämna SVT och i stället hamna hos NENT Group. Tävlingarna kommer därmed sändas via Viaplay eller i någon av Viasats olika kommentarer.

Charlotte Kalla var en av många som blev förvånade av beskedet.

– Oj, det känns faktiskt lite vemodigt. SVT och ”Vinterstudion” har bidragit med mycket för längdskidåkningens exponering ut till folket. Klart jag kommer sakna deras sändningar och engagemang i och utanför ”Vinterstudion”, förklarade Kalla.

– Samtidigt blir det spännande att se vad Viasat kan leverera i framtiden. Det blir säkert bra.

”Endast pengarna som styr”

Kjell-Erik Kristiansen är inte lika optimistisk.

Norrmannen, som har gjort en rad VM och OS både som tv-kommentator och speaker, skriver i en krönika på Sweski.com att beskedet kan vara ett enormt slag för längdskidåkningen.

”Det är naturlig utveckling i dagens tv-värld, men samtidigt kan det bli dödsstöten för längdåkningen som är en av dom viktigaste produkten i länderna där idrotten dominerar, det viss säga främst i Norge och Sverige”, skriver Kristiansen.

Skidförbundet har sålt rättigheterna till det schweiziska mediebolaget Infront, som i sin tur säljer dem vidare till svenska tv-kanaler. Och efter en budgivning har rättigheterna nu hamnat hos NENT Group.

”Infront skiter i om det är SVT eller TV3 eller någon annan som visar sporten. Där är det endast pengarna som styr”, skriver Kjell-Erik Kristiansen.

Problemen med lösningen

Han ser flera faror med lösningen som kommer att gälla från hösten 2021.

”Problemet är att folks vanor när det gäller att titta på tv är grundmurade. Att ändra dom är nästan lika svårt som att ändra sitt favoritlag i fotboll, byta lokaltidning eller ändra sin musiksmak. Ett annat problem är att man nu måste betala och dessutom får tåla reklam i sändningarna.”

Kristiansen fortsätter:

”Publiken som gillar längdåkning blir inte yngre med åren och hur villiga är dagens unga att betala för att se skidor när man måste betala för flera olika tv-kanaler, olika nättidningar och man måste selektera betydligt mera än i dag?”

Slutsatsen från Kjell-Erik Kristiansen? Skidförbundet borde valt bort pengarna, inte sålt rättigheterna till Infront och i stället placerat tävlingarna i det tv-bolag som når flest tittare. Alltså SVT.

 

LÄS MER: André Pops kan lämna SVT efter nya beskedet