Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåst på landslagets bonus: ”Får inget”

Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dahlqvist blev tvåa i Ruka.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

RUKA. Om de svenska skidstjärnorna fixar 30 pallplatser i vinter så belönas de med 100 000 kronor var från förbundet.

Men Maja Dahlqvist får inte en krona – trots att hon var tvåa i Ruka i dag.

Anledningen? Hon tillhör B-landslaget.

– Vi får inget ekonomiskt stöd alls, säger Dahlqvist.

Världscupen startade med en stor blågul succé.

Trots att Stina Nilsson ramlade i finalen var det två svenskor på pallen: Maja Dahlqvist slutade tvåa och Ida Ingemarsdotter slutade trea.

Dahlqvist var så klart den stora sensationen. SVT:s expert Anders Blomquist menade att det var ”nästan overkligt” att hon åkte så bra.

”Betyder jättemycket”

24-åringen från Borlänge är strålande glad när SportExpressen träffar henne efteråt.

– Det känns jättebra, säger Dahlqvist.

Överraskad över andraplatsen?

– Ja, det är jag. Men också väldigt glad. Det här betyder jättemycket för mig, att man känner att man kan hänga med även i klassisk stil.

Du är bästa svenska i dag, men du är inte med i A-landslaget.

– Nej (skratt), jag var väl inte bästa svenska förra året och det är det man tar ut på. Men jag har tränat med dem hela sommaren.

Detaljen att hon inte är med i A-landslaget kan få ekonomiska konsekvenser.

Blåst på bonusen?

Charlotte Kalla och gänget får nämligen 100 000 kronor var om Sverige tar 30 pallplatser i vinter. Maja Dahlqvist tillhör andralaget "Team Bauhaus" och får inte en krona.

– Så är det. Man måste vara med i A-landslaget i år och dessutom bli uttagen till nästa års trupp för att få bonusen, säger Dahlqvist.

– Vi får inget ekonomiskt stöd alls.

Noll?

– Ja. Jag har försökt få ändring på det, men det går inte igenom.

Ida Ingemarsdotter är åkarrepresentant i A-landslaget och förhandlar med förbundet i den här typen av frågor. Hon sitter bredvid Maja Dahlqvist när vi pratar om bonusen som hon riskerar att bli blåst på.

– Jag gör det jag kan, säger Ingemarsdotter med ett skratt.

– Jag jobbar på det!

Svaret från förbundet

När SportExpressen når förbundets längdchef Johan Sares så bekräftar att åkarna i "Team Bauhaus" inte får ta del av A-landslagets kollektiva bonus. Men han känner inte igen att Dahlqvist eller någon annan skulle ha försökt få till en förändring.

– Den frågan har jag inte hört, säger Sares.

– Så här fungerar systemet: Hade Maja Dahlqvist vunnit i dag så hade hon, precis som alla andra, fått en bonus från förbundet. Men bonusen som gäller 30 pallplatser är en del i åkarersättningen för A-landslaget.

– Något annat har vi inte diskuterat. Skulle vi diskutera det... så skulle det vara något som är mellan de aktiva och förbundet.

Förra året lyckades landslaget komma upp i 30 pallplatser och bonusen betalades därmed ut.

Sveriges landslagstrupper

A-landslaget

Damer: Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Ebba Andersson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Anna Dyvik, Jonna Sundling.

Herrar: Calle Halfvarsson, Viktor Thorn, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Karl-Johan Westberg, Jens Burman, Daniel Rickardsson.


Team Bauhaus

Damer: Maja Dahlqvist, Lovisa Modig, Moa Molander Kristiansen, Maria Nordström, Evelina Settlin, Linn Sömskar, Lisa Vinsa.

Herrar: Karl-Johan Dyvik, Petter Engdahl, Gustav Eriksson, Johan Häggström, Emil Johansson, Anton Persson, Björn Sandström.


LÄS MER: Så fungerar landslagets bonussystem 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.