Klockan är strax efter åtta på morgonen när det svenska längdlandslaget samlas vid kabinstationen.
Marcus Hellner gäspar. De flesta är trötta och tysta. En ny träningsdag på glaciären en kilometer ovan kabinstationen väntar.
Det tillhör rutinerna att landslags- åkarna samlas på ett läger i Mellan-Europa på hög höjd i oktober.
Men den här gången är inget som vanligt.
Lägret är tre veckor långt. Längre än något läger ett svenskt skidlandslag tidigare genomfört.
Under hela lägret pågår i det tysta tester och prov- tagningar. Allt som en del i det forskningsprojekt som det satsas över en miljon kronor på.
- Om det här kan göra skillnad på medalj eller inte i OS? Absolut. Det är till och med berg- säkert.
Bengt Saltin, 77, är säker på sin sak. Och Saltin om någon borde förmodligen veta. Han är professor i fysiologi, han tillhör den yttersta världsexpertisen i ämnet hur hög höjd påverkar människokroppen.
- Ja, det är väl jag som designat det här projektet, säger Saltin.
Exakt vad är ni ute efter?
- Att optimera den individuella anpassningen till hög höjd. Eller mer exakt för att prestera så bra som möjligt på 1600 meters höjd - som i Sotji 2014.
Hur går ni tillväga?
- Vi testade alla åkare innan avfärden från Sverige. Under lägret testar vi vid tre tillfällen åkarna igen. Och sedan ett test när vi är hemma igen.
Testen genomförs på ett lika spektakulärt som hemligt sätt.
Från Sverige har ett mobilt rullband anpassat för rullskidor körts ner i en lastbil till Italien. På bandet pressas sig åkarna att ta ut sig maximalt, kopplad till olika former av mätutrustning.
Efteråt tas blodprover som analyserar på olika sätt. Allt sker väl dolt från alla obehörigas ögon. Bandet monteras bara upp i samband med tester på i förväg speciellt kartlagda platser. Sedan göms det i lastbilen igen.
I Livigno, där första delen av lägret genomfördes, hyrde man en tvätthall inne i en bilverkstad för att utföra testerna.
I Val Senales har man hyrt en scen tillhörande en byagård någon mil från glaciären där flera landslag nu är på träning.
Båda platserna ligger på exakt samma höjdmeter som den ryska OS-orten Sotji.
- Vi vill behålla det här för oss själva. Många är nyfikna på vad vi håller på med, säger Lars Öberg, förbundskapten.

Norge?
- Till exempel.
Trond Nystad, förbundskapten för de norska herrarna, erkänner att han är intresserad av det svenska projektet.
- Ja, jag har hört talas om det. Jag vet ju inga detaljer...men det kan hända att Sverige kommit längre på det här området än Norge, säger Nystad till SPORT-Expressen.
Hög höjd har annars alltid varit ett prioriterat område inom norsk skid- åkning. Speciellt mängden dagar. Exempelvis kommer Petter Northug att, sedan i våras, ha tillbringat 105 dagar på hög höjd innan VM-premiären i Val di Fiemme i mars.
Men det imponerar inte på Bengt Saltin.
- Nej, jag har inte mycket över för den norska modellen att räkna dagar, säger Saltin.
Varför inte?
- Enligt mig är det inte avgörande. Du har ingen nytta av tidigare tid på hög höjd om du åker ned på normal höjd emellan. All forskning visar att du ändå börjar om på noll.
Och Norge har inte fattat det?
- Jag tror vi har olika förklaringar varför hög höjd är bra. Och jag tror inte norrmännen förstått den verkliga effekten av tiden på hög höjd.
Oj då. Så vad menar du avgör?
- Bland annat exakt vilken höjd du ligger på. Att göra rätt saker på den höjden. Att hitta ett individuellt anpassat schema för varje åkare - utefter de medicinska testresultaten.
---
Charlotte Kalla, Marcus Hellner och de andra landslagsåkarna genomför ett lugnt pass uppe på den soldränkta glaciären.
En timme senare sätter de sig ner i en hotellobby och berättar vad de tycker om det nya projektet.
- Jag var skeptisk när jag fick höra om det. Jag har aldrig gillat att göra såna där maxtester på rullband, säger Hellner.
Och nu?
- Nu har jag ändrat mig. Här får man ju se exakta värden på vad som hänt i kroppen. För första gången på väldigt länge känns som jag fått ut något konkret av de tester jag gjort.
Hellner fortsätter:
- Tidigare har jag bara haft en känsla för vad som passar mig på höjd. Nu får jag ett vetenskapligt svar på om känslan stämt.
Även Charlotte Kalla är synbart positiv till projektet.
- Och inte bara testerna. Bara att under tre veckor ha tillgång till Bengts expertis är enorm tillgång. Här finns ju tid att fråga om allt.
Har Saltin rätt i att projektet kan vara skillnaden på medalj eller inte i OS?
- Det vågar jag inte spekulera i redan nu. Men intressant är det, säger Kalla.
- Man letar alltid efter att göra rätt saker. Och jag tror det här kommer att göra oss alla klokare redan till VM i vår, säger Hellner.