Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kallas svar på norska kritiken

Charlotte Kalla.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Charlotte Kalla.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

TOBLACH. Förra veckan kritiserade Vegard Ulvang stjärnornas avhopp från Tour de Ski.

Nu biter Charlotte Kalla tillbaka:

– De kanske ska fundera på var de ska lägga den i tid. För man vill att de bästa ska vara med, säger den svenska världscupsledaren. 

Charlotte Kalla har toppat formen inför OS. I lördags vann hon 10 kilometer fritt, före norskorna Ragnhild Haga och Heidi Weng. På söndagen var skidorna inte lika snabba som de norska åkarnas, men Kalla slutade ändå sexa i jaktstarten. 

Helgens resultat i italienska Toblach innebär därmed att Kalla fortsatt leder den totala världscupen, 98 poäng före Ingvild Östberg Flugstad. 

– Jag är i bra slag nu definitivt, säger Kalla. 

Men några tankar på att fortsätta dominansen och försvara sin ledning finns inte. Charlotte Kalla står fast vid sitt beslut att inte köra Tour de Ski.

– Det är OS som är det största. Och det är bara några poäng jag leder med så jag håller mig till Plan A, att det är OS som är det viktigaste, säger Kalla. 

Söndagens jaktstart blev därmed Kallas sista tävling för det här året. Nu går hon in i en längre träningsperiod istället för att köra penningstinna Tour de Ski.

– För mig känns det viktigt att få den träningsperioden. Nu har vi tävlat intensivt så nu vill jag "back to basics" för att kunna få en formtopp i februari.

Kalla "Stor risk för mig"

Förutom Kalla väljer även de norska landslagsåkarna Marit Björgen och Johannes Klaebo att stå över touren. 

– Det har fungerat bra för mig inför mästerskap att få en bra tärningsperiod istället för att köra touren, säger Björgen. 

Dessutom har Stina Nilsson och Heidi Weng flaggat för att de kan utebli. 

Något som inte har gått obemärkt förbi. Vegard Ulvang, ordförande för Fis längdåkningskommitté, kritiserade tidigare i veckan stjärnornas avhopp:

– Tour de Ski är en viktig tävling med stor konkurrens. Om de bästa inte ställer upp så försvagar det hela konceptet. Jag är inte glad över det, sa Vegard Ulvang till VG.

Nu kommer Charlotte Kallas svar:

– Jag kan förstå honom. Man vill att de bästa ska vara med. Men som touren är placerad är det för stor risk för mig med slitage. Och att hinna få träningsperioder innan mästerskap har varit väldigt betydelsefulla för mig. 

Vill flytta fram tävlingen

Charlotte Kalla stod över Tour de Ski även inför OS i Sotji. Nu vill hon att Fis ser över upplägget, och föreslår att tävlingen flyttas i tid:

– De kanske ska fundera på var de ska lägga den i tid. Jag förstår att det är bäst exponeringen när folk är jul- och nyårslediga och att det är ett skyltfönster för längdskidåkningen. Men det är bara vart fjärde år som det inte är mästerskap, och som touren blir verklig. 

Du känner alltså inget behov av att vara med?

– Nej, det hade varit om den hade legat tidigare på säsongen. Men just nu känns det som att jag inte vet hur sliten jag skulle bli, och det är större risk att dra på sig någon sjukdom om man tävlar och det vill jag inte ha med mindre än en månad kvar till OS.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip förstår det internationella skidförbundets frustration:

– Det är ingen positiv utveckling när fler och fler tackar nej. Det kan bli en fråga för Fis hur vi ska utvärdera och utveckla touren. Hur man tar sig an framtiden på ett bra sätt för att inte hamna i situationer där för många av de största namnen inte är med, säger Grip. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.