Kallas sommarlov – med kärleken: ”Får vara chef”

Expressen ställde fem snabba frågor till Charlotte Kalla 2020.
Charlotte Kalla får ett sommarlov utan ”spypass” i år. Karriären är över.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Fredrik Karström är Charlotte Kallas kärlek sedan några år tillbaka.
Foto: LÄNSFÖRSÄKRINGAR FASTIGHETSFÖRMEDLING
Charlotte Kalla tackas av under SM efter en lång och enormt framgångsrik karriär.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Det började redan med ett JVM-guld 2007.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Träningsdagböcker, läger och spypass är utbytta mot resor, konserter och egentid med sambon Fredrik.

Nu ska skidpensionären Charlotte Kalla ha sommarlov på riktigt.

– Det är andra som får vara chef, säger 34-åringen.

Charlotte Kalla sätter sig i sin bil, knäpper säkerhetsbältet och börja köra. Den tidigare skidåkaren låter förväntansfull när hon berättar om sin destination. 

– Jag ska jag krypa i grottor. Det ska bli spännande! 

Det är tre månader sedan en av Sveriges främsta skidåkare genom alla tider valde att avsluta karriären. Nu är Charlotte Kalla tillbaka på landslagsläger, men inte som aktiv.

I stället fungerar 34-åringen som inspirationskälla och sidekick när juniorlandslaget samlas i Örnsköldsvik för försäsongens första läger. Det har varit ett smått förvirrat dygn för skidikonen.

– Det var de som fick hålla koll på mig när vi sprang i går. Idag har jag gått runt och ställt massor av frågor. Vilken tid var det vi skulle köra egentligen? När går starten? Jag är kanske inte alltid en tillgång, utan mer en belastning.

Nya uppdraget: inspiration för juniorer

Charlotte Kalla skrattar.

Hon har hunnit avverka ett par träningspass med framtidens skidstjärnor och hållit en föreläsning.

– Vi började med ett långt pass och då blev det naturligt att ta upp flera ämnen. Det finns många saker som är viktiga för dem, där jag har bra erfarenhet, säger Kalla.

Vad vill du främst bidra med?

– Det är så många små bitar som jag med lite perspektiv kan fundera på. Detaljer som jag ändrat när jag var 25 år… de behöver inte vänta så länge! De behöver inte uppfinna hjulet igen.

Det här är inte enda chansen för Tove Ericsson, Elias Danielsson och de andra i juniorlandslaget att fråga ut en av skid-Sveriges främsta någonsin. Charlotte Kalla ska vara med på två läger till senare i sommar och höst.

– Det känns så skönt. Gud, vi kommer få fler tillfällen att surra tillsammans, säger Kalla.

Kallas sommar: ”Allt är rätt oklart”

Annars ser det rätt tomt ut i Charlotte Kallas kalender, för ovanlighetens skull. För första gången på väldigt länge kan hon se fram emot en ledig sommar.

– Det var länge sedan jag hade ett riktigt sommarlov. Jag valde att sommarjobba rätt tidigt, även om det inte så klart var hela somrarna.

Våren har innehållit en hel del resor mellan huset i Sundsvall och Stockholm. Nya samarbeten har startats, intervjuer har avverkats och ett sommarprat har planerats. 

Så när Charlotte Kalla till slut får sin ledighet, vad ska hon då göra? Det visar sig vara lite svårt att svara på.

– Allt är rätt oklart faktiskt.

34-åringen är van vid att ha varje dag, nästan varje vaken timme, planerad i detalj. Lite som Skalmans mat-och-sov-klocka, där träning, vila och mat ska synkroniseras.

– Det är det som är mest ovant, att inte ha kontroll och kunna vara mycket mer flexibel. Jag gillar det, även fast jag vanligtvis tyckt om att ha allt glasklart framför mig. 

Ledigheten med sambon Fredrik

Men det finns några saker som är inplanerade. Som en resa till släkten i Norrbotten, en kort sväng till Gotland och Håkan Hellström-konsert på Ullevi i augusti.

Dessutom ska Charlotte Kalla tillbringa tid i huset i Sundsvall, tillsammans med sin sambo Fredrik.

– Det är härligt att inte vara den som sätter agendan och ställer krav på hur en dag ska se ut. Nu är det lite mer flexibelt. Det är andra som får vara chef, och bestämma när grillen ska tändas. Det är inte jag som styr det längre. 

Kärleken Fredrik Karström jobbar till vardags som mäklare i Sundsvall.

– Han har ganska fullt med sitt jobb, så hans semester kommer också välbehövligt.

Du fyller ju dessutom 35 år i juli. Hur ska du fira det?

 – Ja, du.... jag önskar att jag var en person som ställer till med fest, men jag är inte så bra på det. Det är en ovan situation så jag vill inte lägga den pressen på mig själv.

Charlotte Kalla skrattar till igen.

– Jag vet ju inte ens var jag kommer vara då.TV: Kalla berättar om beslutet att lägga av

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.