Kallas rival kan stängas av – förlorade med flit

Marit Björgen, Charlotte Kalla och Krista Pärmäkoski efter skiatlonen i Pyeongchang i vintras. Pärmäkoski tog brons.
Foto: FEI MAOHUA / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Krista Pärmäkoski.
Foto: BILDBYRÅN

OS-hjälten Krista Pärmäkoski förlorade en kvartsfinal med flit för att slippa tävla.

Nu utreds hon av sitt eget skidförbund – och blir sågad.

– Det var skandalöst, arrogant, barnsligt och onödigt, säger den tidigare landslagstränaren Kari-Pekka Kyrö till Ilta-Sanomat.

Krista Pärmäkoski såg ut att gå mot ett kanonresultat i den finska cupens klassiska sprint. Hon hade näst bäst tid i kvalet och var på väg att ta en enkel seger i sin kvartsfinal.

Men då stannade hon plötsligt av på upploppet och lät konkurrenterna Johanna Ukkola och Maaret Pajunoja åka förbi. 

Förlorade med flit

Efteråt förklarade hon för Yle:

– Jag blev lite trött på slutet och Maaret lyckades ta sig förbi. Kroppen är ganska sliten efter all träning så jag tyckte att det var mer rättvist mot de andra att inte ta en semifinalplats. Jag skulle ändå inte ha åkt mer efter kvartsfinalen.

Men Pärmäkoskis frivilliga semifinalmiss kan försätta henne i bekymmer. Enligt Ilta-Sanomat diskuterar just nu det finska skidförbundet om 27-åringen stått för ett regelbrott. Tidningen hävdar att Pärmäkoski kan drabbas av tävlingsförbud.

– Det har väckt en stor debatt i Finland. Många tycker att hon har uppträtt arrogant. Hon är helt överlägsen, hon behöver inte göra på det här sättet, säger Pekka Holopainen, krönikör på Ilta-Sanomat, när SportExpressen når honom. 

”Gjorde bort sig”

En av dem som kritiserar henne är Kari-Pekka Kyrö, den tidigare landslagstränaren som hade en av huvudrollerna i den finska dopingskandalen 2001.

– Det var skandalöst, arrogant, barnsligt och onödigt, säger Kyrö.

– När en stjärna som Krista Pärmäkoski kommer till en nationell tävling måste hon visa respekt för konkurrenter och själva tävlingen. Hon gjorde bort sig stor publik.

Pärmäkoski är en av Finlands absolut främsta skidåkare och för svenskar mest känd som en av Charlotte Kallas återkommande rivaler. Hennes främsta merit är OS-silver från både 2014 och 2018 och dubbla VM-silver. 

Dessutom har hon dubbla OS-brons samt fyra VM-brons. Hennes främsta resultat i Tour de Ski är andraplatsen säsongen 2016/17.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta. 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.