Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallas oro: ”Jag är rädd för deras skull”

Charlotte Kalla medverkade tidigare i våras i SR:s ”Söndagsintervjun” om sin långa karriär.
Charlotte Kalla i SVT:s dokumentär ”Den osynliga motståndaren”.
Foto: SVT.
I dokumentären får man även följa Charlotte Kalla i träning.
Foto: SVT.

Charlotte Kalla, 32, är mitt inne i sitt livs märkligaste försäsong.

I en ny dokumentär i SVT berättar Sveriges skiddrottning om osäkerheten inför säsongen som väntar – och oron för sina vänner.

– Jag är rädd för deras skull, säger Kalla.

Förra säsongen blev inte alls vad Charlotte Kalla hade tänkt sig. Bara en enda gång var hon topp fem i världscupen.

Länge spekulerades det i att 32-åringen från Tärendö skulle avsluta sin karriär, men så blir det inte. Hon är högmotiverad inför säsongen som väntar.

Frågan är bara vilken säsong det blir.

Kommer världscupen att starta i november? Blir det tävlingar över hela Europa med åkare från hela världen? Får vi ett VM i Oberstdorf i februari?

– Det är utmanande att inte kunna planera. Jag trivs med att veta vad som kommer framåt. Samtidigt så vet jag att det gäller att vara här och nu för att få ut det mesta av träningen. Det har jag verkligen fått öva på, säger Charlotte Kalla i SVT:s nya dokumentär ”Den osynliga motståndaren”.

”Det är alarmerande”

I dokumentären får man följa en rad svenska idrottare och se hur deras liv påverkas av coronapandemin.

Charlotte Kalla kan träna på ungefär som vanligt, även om landslaget ännu inte kunnat arrangera några gemensamma läger. Men det plågar henne att höra om virusets spridning över jordklotet.

– Det är alarmerande att följa utvecklingen i världen. Det är en situation som jag inte har upplevt någon gång. Alla befinner sig i den här utmaningen samtidigt. Vi vet inte hur länge det kommer pågå. Det är fruktansvärt för dem som är drabbade rent fysiskt men också andra effekter som arbetslöshet.

Kalla fortsätter:

– Jag är glad och tacksam att mina närmaste inte har drabbats. Men man känner med alla som tillhör riskgrupp och rädslan de måste utstå varje dag. Det är obehagligt.

Professionella skidåkare är vana vid att göra allt de kan för att hålla sig friska och därmed inte missa träningspass och tävlingar. Att sprita händerna, hålla avstånd och undvika stora folksamlingar är inget nytt för dem.

Men den här situationen är ändå annorlunda, på många sätt.

”Frågar en extra gång”

Kalla berättar att hon nu känner en oro för att smitta andra, trots att hon inte har några symptom för covid-19.

– Jag tänker mycket mer på mina vanliga vänner som inte idrottar. Jag vill inte bära med någon smitta till dem. Jag har blivit mer vaksam och frågar en extra gång om de vill ses på lunch. Jag är rädd för deras skull. Den respekten de visat mig i flera år måste jag ta i beaktande nu, för deras skull.

I dokumentären får man förutom Charlotte Kalla även följa stjärnor som Sarah Sjöström, Daniel Ståhl, Peder Fredricson och André Myhrer. ”Den osynliga motståndaren” sänds i SVT1 på onsdag klockan 20.00.

Så här tänkte åkarna i skidlandslaget om sin framtid när de var barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.