Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kollapsade i mål: ”Jag minns inget”

Charlotte Kalla slutade på 16:e plats i långloppet i Ski Tour 2020.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

MERÅKER/STOCKHOLM. Den finska stjärnan Krista Pärmäkoski rasade ihop efter masstarten i Ski Tour 2020.

Ledare fick hjälpa henne henne bort från målfållan.

– Jag minns inget efter att jag föll ihop, säger Pärmäkoski efter loppet. 

Den fjärde etappen av Ski Tour 2020 var en rejäl utmaning. Damerna åkte 34 kilometer – längre än vad de normalt gör i världscupen.

Och det var tuffa förhållanden.

– Det är både kärv snö och vind. Det går inte lätt i spåret. Man får jobba i alla partier, säger Charlotte Kalla som slutade på 16:e plats i loppet.

– Jag tycker det här var lite för brutalt, framför allt när det är så få dryckesstationer, säger Heidi Weng.

Efteråt var det flera åkare som var fullständigt utpumpade. Och allra jobbigast var det för den finska storstjärnan Krista Pärmäkoski.

Charlotte Kalla oroad

Otäcka scener utspelades när Pärmäkoski föll ihop i målfållan efter loppet och sen fick ledas bort av finska ledare, uppenbart omtöcknad. Hon fördes direkt in i den finska trailern där medicinsk personal tog han om henne.

– Jag vet inte hur det är med henne, säger Kalla som följde dramat från nära håll.

– Jag hoppas att Krista repar sig snabbt igen, säger norskan Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

En halvtimme efter målgång träffar SportExpressen den finske fysion Jari Räisinen som har tittat till Pärmäkoski inne i trailern. Han berättar att hon mår ”så där”, men det går åt rätt håll.

– Hon äter nu och mår sakta bättre. Men det kommer dröja lite till innan hon själv kan komma ut och berätta vad som hände, säger Räisinen. 

Pärmäkoski: ”Minns ingenting”

Efter en stund hade Pärmäkoski återhämtat sig, och berättade om kollapsen. Finskan menar att hon helt enkelt tömt sig på energi vid målgång. 

– Jag förstår att de andra var oroliga, men jag minns ingenting från efter mållinjen när jag föll ihop. 

– Det gick så fort under loppet att det var svårt att hinna dricka. Det var ett tufft lopp och gick väldigt snabbt. Jag hade lite otur och gjorde av med all min energi. 

Flera åkare ställde sig kritiska till att det endast fanns tre drickastationer längs den 34 kilometer långa banan, men Pärmäkoski menar att hon trots kollapsen uppskattar upplägget. 

– Det är ett speciellt lopp, men alla visste om det innan att det bara var tre stationer med dricka. Jag gillar det, haha! Det var ett roligt lopp. 

Hur det gick i loppet? Therese Johaug vann, fyra sekunder före Ingvild Flugstad Östberg. Heidi Weng blev trea och Ebba Andersson var bästa svenska med en fjärdeplats. Där bakom imponerade Emma Ribom som slutade åtta.

Ski Tour 2020 fortsätter under lördagen med en sprint.

Charlotte Kalla föll tidigt i loppet

Vinterstudion bakom kulisserna: ”Pops äter bara det”

Se senaste avsnittet av Skidsnack från Ski Tour 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.