Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kallas nya liv – efter beslutet att lägga av

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla lägger skidorna på hyllan. 

Men varumärket Charlotte Kalla lever vidare. 

För SportExpresen berättar Kallas manager, Olle Håkanson, om skidstjärnans framtid och möjliga vägval. 

– Hon kan ta sig tid och fundera över vad hon vill lägga tiden på, säger han.

Under tisdagkvällen meddelade längdåkerskan Charlotte Kalla att karriären tar slut efter SM-tävlingarna i Piteå. 

– Nyfikenheten på livet utanför elitidrotten väger tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära, sa 34-åringen i ett pressmeddelande i samband med att hon meddelade sitt beslut. 

Men vad väntar för Charlotte Kalla nu? 

– Det kommer att bli en stor förändring. Från att ha lagt alla dessa timmar på träning så ska de fyllas med annat nu, säger Olle Håkanson. 

De senaste åren har han haft rollen som Charlotte Kallas manager och arbetat med hennes kommersiella bit. Han berättar att en del av Kallas avtal kommer att fortlöpa även efter karriären samtidigt som andra går ut efter den här säsongen. 

Men varumärket Charlotte Kalla förblir starkt. 

– Rent kommersiellt så har Charlotte hunnit bygga upp ett varumärke. Det har man inte minst sett de senaste åren då hon har kämpat lite med resultaten. Hon har ju stått stadigt som varumärke under den tiden. Vi får väl se vad hon, jag och andra kommer fram till vad hon vill hålla på med, säger han. 

Har skött sina kort väl

Kalla har tidigare berättat om hur hon genom sina samarbeten och investeringar försatt sig i en gynsam ekonomisk position. Tillgångarna i hennes bolag motsvarade 41,6 miljoner kronor för räkneskapsåret 1 juli 2020-30 juni 2021. 

– Hon har skött sina kort väl. Hon kan ta sig tid och fundera över vad hon vill lägga tiden på, säger Håkanson. 

Hon är därmed inte tvungen att inleda nya samarbeten. 

– Hon har jobbat så över en lång tid, att hon inte har gjort saker som hon inte vill göra bara för att det är pengar. Det slutade hon med för länge sedan, därför blir inte det någon chock. Vi har tackat nej till massor under vår tid tillsammans, säger Håkanson. 

Han tror dock att Kalla även framöver kommer att göra samarbeten. 

– Jag tror att hon absolut kommer att göra kommersiella samarbeten men fortsätta på den inslagna linjen att bara göra samarbeten som hon brinner för eller som matchar det hon vill stå för och hennes värderingar. Det har hon gjort under den tiden vi har jobbat och det kommer hon självklart att fortsätta med för det är den hon är. Hon kommer inte att bli någon ny person. 

”Det är inte omöjligt”

Exakt vad som kommer att ske överlåter han till Kalla själv att svara på men han berättar att hållbarhet och friluftsliv är några av frågorna som ligger stjärnan varmt om hjärtat. 

Dessutom kommer hon att fortsätta med ideella uppdrag.

– Hon är redan ambassadör för Bris. Det är hennes stora engagemang som är ickekommersilellt för henne, det är inget hon tar betalt för. Det kommer hon snarare lägga mer tid på nu vilket hon ser fram emot. Sedan kan det vara andra typer av samarbeten. 

Att före detta eltidrottare efter karriären tar en roll inom idrotten är inget ovanligt och Håkanson vill inte utesluta att så kan bli fallet även för Charlotte Kalla. 

– Det är klart att det är en möjlighet som mycket annat. Just nu finns det hundra möjligheter men vad det landar i och vad hon kommer fram till kan bara Charlotte själv svara på.

Skulle en roll som expert i tv vara aktuell?

– Det är väl inte omöjligt men det får ge sig, tiden får visa.

Är det något nytt på gång inom snar framtid?

– Som svar på det: ja. Men det är inget jag vill prata om just nu. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.