Kallas nobb – hon gör inte som Zlatan och Sjöström

Charlotte Kalla.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: CHRIS CARLSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Sarah Sjöström.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic och Sarah Sjöström gör det.

Men Charlotte Kalla väljer bort att samarbeta med spelbolag.

– Är man stor måste man också ta ansvar, säger skidstjärnan till GP.

Spelmarknaden växer i Sverige. Svenska spel har monopol på marknaden i Sverige, men utländska bolag har etablerat sig allt mer de senaste åren.

Bolagens närvaro på den svenska marknaden märks av bland annat genom deras samarbete med svenska idrottsstjärnor. Både Sarah Sjöström och Zlatan Ibrahimovic är sponsrade av olika spelbolag, och Zlatan är även delägare i det bolag han samarbetar med.

För GP berättar Charlotte Kalla att hon fått flera erbjudanden från spelbolag, som hon valt att tacka nej till.

Charlotte Kalla förklarar

Så här förklarar hon sitt beslut:

– Jag vet inte om jag vill gå in på det, man kanske får käka upp det, men … det finns så mycket lagstiftning som inte når de utländska spelbolagen och de tar inget ansvar för de som har problem. Det finns ett så himla stort mörkertal med spelmissbruk och är man stor måste man också ta ansvar, säger Kalla till GP.

Till saken hör även att skidstjärnans mentale coach, Thomas Nilsson, jobbar med spelmissbruk.

– Hans profession har påverkat min inställning och kunskap kring det. Precis som med andra beroenden så är det så många som drabbas runtomkring, säger Kalla.

Stor kritik mot Zlatan

Zlatan Ibrahimovics intåg på spelmarknaden väckte stor debatt tidigare i vår. Spelberoendes riksförbund skrev ett öppet brev där de uppmanade fotbollsstjärnan att byta sida – och Zlatan svarade genom att rikta kritik mot statligt ägda Svenska spel.

Utspelet ledde i sin tur till kritik från civilminister Ardalan Shekarabi.

– Jag känner en besvikelse när en så stor fotbollsspelare vägrar ta ansvar för sitt eget agerande, sa Shekarabi till Aftonbladet.

Också kriminologiprofessorn Leif GW Persson har uttalat sig om Zlatans spelsamarbete. I en längre intervju med Expressen säger han:

– Det är tyvärr så att det är fel personer som råkar i problem av det, redan utsatta människor som ytterligare försätts och går ner sig ekonomiskt. Det borde inte han låna ut sitt namn till.

– Det är ungefär som om jag skulle sälja vapen, ammunition och horor.


MISSA INGET: Få de senaste nyheterna om ditt favoritlag – direkt i Messenger.  

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.