Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin
Foto: Maja Suslin/TtFoto: Maja Suslin/Tt
 Foto: Maja Suslin/Tt
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Kallas ilska i SVT: "Det där får stå för honom"

Publicerad

FALUN/STOCKHOLM. Charlotte Kalla blev sjua i dag. Efter loppet tog hon tydligt avstånd från damtränaren Mattias Perssons kommentar om hennes psykiska status.

– Det uttalandet får verkligen stå för Mattias Persson, sa Charlotte Kalla till SVT och lämnade sedan intervjun.

Det blev norsk succé under dagens fristilslopp i Falun. Therese Johaug vann före Heidi Weng och Astrid Jacobsen.

Bästa svenska på hemmaplan i Falun blev Maria Rydqvist som i en tät upploppsstrid gick in på femte plats.

Sveriges största stjärna, Charlotte Kalla, blev sjua.

Skippade intervjuer innan loppet

Inför loppet valde Charlotte Kalla att inte ställa upp i några intervjuer efter damtränaren Mattias Perssons uttalande om hennes välmående i går.

– Hon ser inte ut att må bra i själen, sa han då. Och i dag sa han att han står för sitt uttalande.

Längdchefen Johan Sares pratade med Expressen TV innan dagens lopp och sa att han ska prata med Persson efter loppet. Han angav också anledningen till varför Kalla inte gav några intervjuer innan loppet.

– Charlotte behöver tid och energi nu och då är det bra att man låter henne fokusera på skidåkningen.

Kalla uttalade sig efter loppet

– Det var ett tungt lopp i dag. Jag fick det inte att svara. Jag försökte att bita ihop men i mördarbacken gick det inte, sa Kalla till SVT.

Kalla var fåordig men tydlig om gårdagens uttalande från damtränaren Mattias Person gällande hennes psykiska tillstånd.

– Det uttalandet får verkligen stå för Mattias Persson, sa Charlotte Kalla till SVT och lämnade sedan intervjun.

Förbundskapten förstår damtränarens uttalande

Förbundskapten Rikard Grip väljer till skillnad från Sares inte att ta avstånd från Mattias Perssons uttalande om Kallas "själsliga mående".

– Jag förstår vad Mattias menar med det. Men sen så tycker jag att det har fått en fel vinkling utåt sett. Det är verkligen inte så han menar, säger han till Expressen efter loppet.

Grip tycker också att det var förståeligt att Kalla bara pratade med SVT efter loppet.

Är det inte hennes jobb att stöka undan oss journalister?

– Det har hon gjort så många gånger och jag rymmer också från en del arbetsuppgifter så jag tycker det är helt okej att hon också gör det. Men jag är ytterst ansvarig i landslaget och det är jag som har tagit det här beslutet och det har ingenting med henne att göra. Jag är hennes chef och jag har sagt att hon inte ska göra det, så hon har gjort sin arbetsuppgift.

Kallas personlige tränare Magnus Ingesson vill inte ge sig in i debatten om Perssons uttalande om att han villa mer inflytande över Kallas träning.

– Jag kommer inte kommentera detta. Jag vill inte ge mig in i detta, men det får stå för honom. Jag vet inte vilket syfte han hade när han sa som han gjorde, säger Ingesson till Norrbottens Kuriren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag