Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kallas hårda kritik: ”Det är för mycket”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Stjärnåkarna vill ha färre lopp. Men resultatet blir precis tvärtom: Antalet världscuplopp i längdåkning utökas till 41 (!) nästa vinter. 

– Det är för mycket, säger Charlotte Kalla.

– Det är helt galet. Över 40 lopp är ju en jävla massa tävlingar, säger Martti Jylhä, åkarrepresentant i Internationella skidförbundet (Fis).   

Den 29 november startar nästa vinters världscupsäsong med sprinttävlingarna utanför finska Kuusamo - precis som vanligt.

Men en sak är unik med den kommande säsongen. Aldrig har det varit fler lopp på världscupprogrammet.

Mer exakt: 41 lopp på 114 dagar.

Ändå har flera åkare de senaste säsongerna ifrågasatt det redan tuffa tävlingsprogrammet i världscupen.

I den senaste enkätundersökningen bland världscupåkarna ansåg exempelvis 50 procent att det är för många lopp på världscupprogrammet. 

Och bland toppåkarna som deltog i enkäten var 65 procent eniga om att antalet måste begränsas.

Charlotte Kalla kritisk

Den svenska superstjärnan Charlotte Kalla är en av dem som är öppet skeptisk till programmet.

– Det är ju så många lopp.  Varenda helg. Vi kan ju knappt få in SM-tävlingarna i programmet. Det är för mycket, säger Charlotte Kalla när SportExpressen träffar den svenska skiddrottningen.

Hur kommer du att tävla nästa säsong?

– Jag kommer inte att köra allt.

Världscupschemat för säsongen 2019-2020.

För den som i jakten på världscuppoäng vill köra samtliga tävlingar väntar en extrem vinter. Från den 29 november till den 22 mars är det i så fall världscuptävlingar varje vecka - utom en.

– Men den veckan är det i stället nationella mästerskap i de flesta länder, säger finländske landslagsåkaren Martti Jylhä.

Finske stjärnan: ”Det är helt galet”

Finländaren är åkarnas representant i Fis längdåkningskommitté. Under den senaste stora Fis-kongressen lyfte Martti Jylhä frågan om det späckade tävlingsprogrammet.

– Alltså, runt 40 lopp var man kanske i närheten som junior. Men skillnaden är att då skulle du ju inte resa kors och tvärs i världen mellan varje tävling, säger Jylhä.

– Det här är helt galet.

Finländaren får medhåll av Charlotte Kalla.

– Du hinner knappt komma hem och vända mellan tävlingarna. Det blir liksom ingen kontinuitet i något, säger 31-åriga svenskan.

Det finns också en annan aspekt av tävlingsschemat som Charlotte Kalla ställer sig tveksam till.

Säsongen startar alltså redan i november - för att avslutas i mars. För en sport där snö är en förutsättning är det en långt i från optimal tidsperiod.

Charlotte Kalla: ”Inte kul att harva omkring”

– Säsongen startar så tidigt. Men när vårvintern kommer - när det är finaste perioden - då tar den slut, säger Kalla.

Och fortsätter: 

– Som klimatet är nu...det är ju inte jättekul att harva runt i november när det mest bara regnar. 

SNÖBRIST. Så här såg det ut vid den nationella premiären i Bruksvallarna i höstas. Foto: BILDBYRÅN

Förra säsongsstarten var också närmast katastrofal ur snösynpunkt. Inte ens i nordligaste Finland fanns det snö i slutet av november.

– Snöbrist i Kuusamo i slutet av november var inget vi hade räknat med, sa norrmannen Vegard Ulvang, ordförande i Fis längdkommitté, då till norska Dagbladet. 

Charlotte Kalla är också klar över hur hon önskar att säsongen skulle se ut: 

– Jag skulle hellre starta en månad senare - och i stället förlänga säsongen en månad.

Men det är något som Fis hittills ställt sig kallsinnigt till. För långt i från alla nationer är intresserad av en sådan ändring - och Fis menar att risken är stor att tv-publiken skulle minska.

– Och visst, jag kan förstå om man i Mellaneuropa inte är så intresserade av skidtävlingar i april, säger Charlotte Kalla.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2178677795793713?__xts__[0]=68.ARBdPRq-H--_Z3tTvNFlJ7Ia3k_-FEOoDxS6JPeuWquae6IVALvUy2SpZNKn4sSXWt_I0WgmHkeRvPjnvi1hayo8UtR6RhizqORvVXORCNR2CthWPfsC3hTUDiXImog2BfFF1A3MIx0pe2aUOgkKugVX2nmY_HrBVmjHY-PF49NNJtXfym1LtYn7zvbI240265ySutWJ9oCuwTE-FewhVzVTKo-TXRGBEGZvKQSW70TfTS2jYh1drjqFGQdZaF0GVOY4E9WGUbw-kkjJ9J1sCGiUgIKW5MdkDvG57FcKxxzGKGLKCUk91yoicXkrqbHq1gFH1AI0kZxRy-BlzerwT5o6lS93&__tn__=-R