Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalla ”chockades” av landslagskaoset

Så firade skidstjärnorna semester.
Charlotte Kalla.Foto: BILDBYRÅN
Foto: MARKLUND JOEL / MARKLUND JOEL BILDBYRÅN
Jonas Peterson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Peterson hämtades in som ersättare till Rikard Grip i längdlandslaget.

143 dagar senare tvingades han sluta.

Charlotte Kalla är kritisk mot ledningens beslut.

– Jag blev chockad över att Jonas inte fick förtroende att fortsätta, säger Kalla.

Det har stormat kring det svenska landslaget under den här sommaren.

Allt började med att tre erfarna chefer tackade för sig: Landslagschefen Rikard Grip, längdchefen Johan Sares och vallachefen Urban Nilsson.

Sen väcktes frågetecken när Jonas Peterson, ersättaren till Rikard Grip, slutade efter drygt fyra månader på posten. Varför? Han och förbundsdirektören Ola Strömberg kom inte överens om hur de skulle driva verksamheten framåt.

Efteråt har det talats om en kris i det svenska landslaget. Och nu väljer storstjärnan Charlotte Kalla att öppet kritisera beslutet att tvinga bort Jonas Peterson.

– Jag blev chockad över att Jonas inte fick förtroende att fortsätta som landslagschef, för han är verkligen en ledare som jobbar för oss åkare, som vi hade stort förtroende för, säger Kalla när SportExpressen når henne under landslagets läger i franska Font Romeu.

”Jag känner mig ledsen”

Charlotte Kalla fortsätter:

– Han satte laget före jaget och han var verkligen beredd att ta sig an utmaningarna som det innebär att vara landslagschef. Han ville och han kunde göra förändringar. Dessutom var han otroligt modig som ville det. Jag känner mig ledsen över att Jonas inte finns med som landslagschef längre, för det var verkligen en stor energiboost att träffa honom i våras och jag såg fram emot att göra den här resan tillsammans med honom.

Är du besviken över att förbundet inte lät honom fortsätta?

– Jag har inte varit involverad i processen, utan det är Ola (Strömberg) som får svara på varför de fattat det här beslutet.

Ola Strömberg har tidigare förklarat beslutet så här: ”Det är olika saker i förändringsarbetet i organisationen där vi inte har varit helt överens. Då har vi diskuterat det och försökt hitta lösningar, men när man kommer till en viss punkt känner man att det är bättre att gå skilda vägar. Det är så klart inget lyckat. Varken för mig själv eller för skidförbundet. ”

Överraskade av beskedet

Övriga åkare som SportExpressen pratar med är mer försiktiga i sina uttalanden. De är förvånade över att Jonas Peterson tvingades sluta, men vill inte lägga fokus på det som händer ovanför deras huvuden.

– Det kom som ett väldigt överraskande besked. Det var inget som jag hade förväntat mig, säger Ebba Andersson.

– Samtidigt är det inget jag kan påverka, utan jag har bara fått anpassa mig till den situation som är. Jag måste ju fokusera på det jag ska göra, jag kan inte göra mer än så.

Hanna Falk:

– Vi åkare har inte varit så involverade i det, men det är mycket som hänt under sommaren medan vi varit ute och tränat. Det är tråkigt att det blev så, det var ingen som ville det. Men... jag hoppas det kommer bli bra framöver ändå.

– Ledningen verkar ha koll på läget, så det känns ganska lugnt ändå.

Ingemarsdotter om turbulensen

Ida Ingemarsdotter, som valde att lägga skidorna på hyllan efter den förra säsongen, har också följt turbulensen i landslaget. Hennes sambo Anders Niemi har dessutom utsetts till ny vallachef.

– Det har minst sagt vara många turer i landslaget, säger Ingemarsdotter när SportExpressen träffar henne i Grekland under inspelningen av SVT:s ”Mästarnas mästare”.

– Det som på något vis ändå känns positivt är att det inte är någon av tränarna som har lämnat, och de är de viktigaste personerna för de aktiva. Jag tror inte det här kommer att påverka de aktiva speciellt mycket.

Hon förklarar vidare:

– Som aktiv hör man så klart mycket om det som händer, men man är ändå väldigt fokuserad på sin egen uppgift och träning.

– Och de har tränare som backar upp dem till 110 procent. Jag tror på en bra svensk vinter.

 

Mer från sportredaktionen:

Den före detta skidstjärnan Per Elofsson berättar om stroken han fick förra året, hjärtoperationen och vägen tillbaka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.