Charlotte Kalla. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNCharlotte Kalla. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNCharlotte Kalla. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Kallas besked – om framtiden i landslaget

Publicerad

Spekulationerna om Charlotte Kallas framtid i landslaget har pågått i flera månader. Men nu är det klart.

SportExpressen kan avslöja att Kalla även nästa försäsong nobbar landslaget. Nyheten bekräftades av förbundet senare på fredagen.

– Jag har bestämt mig för att stå utanför landslaget den kommande träningssäsongen, säger Kalla i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är välkänd vid det här laget:

För precis ett år sedan tog Charlotte Kalla det ytterst överraskande beslutet att ställa sig utanför landslaget under försäsongen.

I stället skapade den svenska skidstjärnan ett "Team Kalla" där bland annat personlige tränaren Magnus Ingesson, systern och sjukgymnasten Cecilia Kalla och fystränaren Stefan Thomsen ingick.

Allt bekostat av Charlotte Kallas eget bolag.

Tillsammans gjorde teamet ett eget träningsupplägg, med bland annat flera läger utomlands, för Kalla under perioden mellan maj och slutet på november.

Först dagarna före världscuppremiären i Ruka anslöt Kalla till landslaget.

Skidförbundet jublade inte

Upplägget var inget som skidförbundet direkt applåderade.

Charlotte Kalla är landslagets stora affischnamn - något som blev än mer tydligt efter succén i VM i Lahtis där Kalla tog tre medaljer på fyra starter.

Och efter VM var beskedet glasklart från såväl skidförbundet som landslagsledningen:

De ville ha tillbaka Charlotte Kalla i landslaget - året runt.

Under de senaste dagarna har förbundet och Kalla förhandlat om framtiden.

Bekräftas av förbundet

Och SportExpressen kunde på fredagen avslöja att allt är klart: Kalla väljer ett liknande upplägg som inför förra säsongen.

Senare på fredagen bekräftades nyheten av svenska skidförbundet.

– Jag har bestämt mig för att stå utanför landslaget den kommande träningssäsongen till förmån för att utveckla samarbetet med gänget som fanns runt mig förra träningssäsongen, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande.

En avgörande anledning till att Kalla fortsatt väljer att stå utanför landslaget är samarbetet med tränaren Magnus Ingesson.

– Det har varit en kärnfråga, att hon känner en närhet till Magnus Ingesson som är hennes personliga tränare. Det var likadant i fjol och det har vi inte kunnat tillmötesgå, säger landslagschefen Johan Sares.

Att plocka in Ingesson i landslagsteamet hade kunnat vara ett alternativ, men det var aldrig aktuellt enligt Sares.

– Vi gjorde om i organisationen förra året där vi rekryterade in nya tränare, och de har gjort ett fantastiskt bra jobb och har avtal fram till 2018. Så den diskussionen har vi överhuvudtaget inte haft. Det har inte varit ett alternativ. Vi kan inte anställa fler tränare.

Magnus Ingesson bekräftar att hans roll betyder mycket för Charlotte Kalla. Att de har stort förtroende för varandra, vilket är viktigt för Kalla.

– Men det är Charlotte som har tagit beslutet, hon har gjort en utvärdering och kommit fram till det här.

Förutom tränarfrågan har Kalla vägt in den sociala miljön och tillgång till sparring.

– Det har varit med och vägt för och emot, men hon har ändå kommit fram till att det här är den bästa vägen för henne som skidåkare, säger Ingesson.

"Inga stora övertalningsförsök"

Landslagschefen Johan Sares är besviken, men erkänner att förbundet inte har gjort några större ansträngningar för att behålla stjärnan i landslaget.

– Vi har haft förhoppningen att vi ska kunna ha en miljö i landslaget som alla de bästa skidåkarna vill vara i. Charlotte har varit i den miljön i många år, men i fjol valde hon ett annat upplägg och det får vi respektera och gilla. Vi har inte gjort några stora övertalningsförsök. Charlotte Kalla är en klok tjej och vi litar på hennes omdöme, att det beslut hon tagit är det bästa för henne.

Hur påverkas övriga åkarna av att inte få träna med Kalla?

– Jag tycker det fungerade väldigt bra i fjol. Men så klart är det en tillgång att ha en Charlotte Kalla i ett landslag under en träningsperiod, det är inget snack om det. Men vi har andra duktiga åkare som också hade kunnat vara till bra stöd till Charlotte under den perioden. Men nu har hon valt den här vägen. Och vi fram emot att Charlotte kommer tillbaka till oss i höst när skidsäsongen börjar. Då vill vi se en Kalla i god form. säger Johan Sares.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag