Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallar till möte – efter kritiken: ”Förstår inte”

Linn Svahn fick kritik för sin åkning.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Espen Bjervig går upp till juryrummet i Falun.
Foto: LUDVIG HOLMBERG.
Pierre Mignerey är jurychef.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

FALUN. Linn Svahn vann sprinten i Falun – men efteråt kom flera klagomål från Norge.

Experter, åkare och ledare menade att Svahn borde blivit straffad av juryn.

– Jag förstår inte varför, säger jurychefen Pierre Mignerey.

Han ska nu kalla in samtliga landslag till ett stormöte – för att prata om regelverket.

Mörkret har lagt sig över Falun när Pierre Mignerey kommer ut från juryrummet och möter upp SportExpressen. Han har precis haft en 15 minuter lång diskussion med Norges landslagschef Espen Bjervig som ville ha en förklaring till varför Linn Svahn inte blev straffad i söndagens sprint.

Svahn klev in tufft framför norskan Lotta Udnes Weng inför upploppet i ena kvartsfinalen – och efter det stormade känslorna.

Weng menade att Svahn ”förstört hennes dag” och att det var ”en tydlig obstruktion”. Samtidigt uttalade sig flera norska experter och påstod att juryn inte vågade agera eftersom Svahn tävlade på hemmaplan.

Linn Svahn tog spåret precis framför Lotta Udnes Weng.
Foto: SVT.

Pierre Mignerey skakar på huvudet.

– Linn Svahn ligger först och kan då välja vilket spår hon vill. Som jag ser det är inget onaturligt i att hon väljer det spår som hon gör. Sen blir det en kontakt mellan henne och Weng, men det är inget fel med det, säger Mignerey som är förvånad över de starka reaktionerna.

– Jag förstår inte varför folk är så förvånade. Det här var ingenting speciellt, om du frågar mig.

Kallar till stormöte

I nästa andetag förklarar Pierre Mignerey att det börjar bli lite väl mycket klagomål på jurybesluten. Och han känner att det är dags att agera.

Efter den här säsongen ska han kalla till ett stormöte med samtliga nationer.

– Jag har redan prata med några åkarrepresentanter om det här, för jag tror vi behöver ha en diskussion, säger Mignerey.

– Vi måste prata om hur vi tolkar reglerna och välja vilken riktning vi ska ta i framtiden.

Tänker du framför allt på obstruktioner, som det var i det här fallet?

– Obstruktioner är de vanligaste incidenterna. Men det handlar också om hur man agerar vid omkörningar och vem som har ansvaret där. Under Tour de ski fick vi många kommentarer från åkare som menade att kontakt är någonting som hör till sprintar och masstarter – och de tyckte att vi la oss i för mycket.

Det mest uppmärksammade fallet under Tour de ski var när Anamarija Lampic blev diskad efter en tajt omkörning av Nadine Fähndrich, vilket ledde till att Frida Karlsson fick en pallplats i efterhand. Men diskningen hävdes senare av internationella skidförbundets disciplinära kommitté, efter att Slovenien lämnat in en protest.

Pierre Mignerey fortsätter:

– Det är inte juryn på ena sidan och åkarna på andra sidan. Vi gör ju det här tillsammans. Men jag ser tecken nu, när jurybeslut blir överklagade och vi får höra såna här kommentarer…då känner jag att det är dags att ta en diskussion. Vi måste ha regler som alla köper och tolkar på samma sätt.

Världscupen fortsätter nästa helg med tävlingar i Ulricehamn.


LÄS MER: Linn Svahn svarar: ”Experter och åkare är inte jury” 

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

Skidsnack: Johaugs svar – som gör Linn Svahn mållös

Lördagens ”Skidsnack” från Falun med Philip Gadd, Ludvig Holmberg och Tomas Pettersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.