Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kallade Norge 'ruttet' – anställs av Sverige

Bill Impola Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN

Bill Impola skapade stora rubriker när han dömde ut Norge som ”ett ruttet land”.

Nu har han anställts av landslaget – som vallare.

– Jag bryr mig inte om norrmännen säger nåt om mig, eller pikar mig. Jag skiter i vad de tycker, säger Impola.

Det är inte många som går från att vara skidåkare på elitnivå till att bli vallare. Men Bill Impola, 27, har precis fullbordat den resan. 

Impola är vallarchefen Urban Nilssons senaste rekrytering. 

– Jag har hållit på länge med skidor, så jag kan ju den här världen. Min huvudsakliga uppgift blir att testa produkterna. Jag kommer inte vara ha hand om specifika åkares skidor, det ligger inte på mitt bord. Det krävs känsla för att kunna testa fram rätt produkt, bedöma vilka som funkar bra, säger Bill Impola. 

– Brorsan Jack började jobba här i fjol, och då frågade jag om de behövde folk inför OS och Tour de Ski. På den vägen är det. 

"Norge är ruttet"

Impola nådde aldrig de absolut högsta höjderna som tävlingsåkare, men i november 2016 lyckades han ändå skapa stora rubriker. Det var då han sa följande i en intervju med Nerikes Allehanda, med anledning av Norges användning av astmamediciner:

– Norrmännen har ju gått ut och sagt att de ska fortsätta använda astmamedicin ”i förebyggande syfte”, men det är bara skitsnack. Norge är ett ruttet land, det finns inget positivt med det här.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2017/2018 – schema och tv-tider 

 

Men Urban Nilsson ser inget fel med att hans nya stabmedlem är frispråkig. 

– Vi har ganska vassa armbågar. Det måste man ha om man lyckas. Sen vissa uttalanden han gjort, det får stå för honom. Det är passé. Nu ser vi framåt. Man behöver tävlingsdjävulen för att lyckas. Det är också viktigt. 

"Säger vad jag tycker"

Och Bill Impola ångrar inte det han sa i fjolårsintervjun. 

– Jag är sån som person. Jag säger vad jag tycker och tänker. Jag sitter inte och gömmer mig. Jag delar med mig med mina kunskaper. Jag har hållit på med skidor i tolv års tid. Då kan jag säga vad jag tycker och tänker, säger Impola som under de senaste säsongerna satsat på långlopp.

Du tror inte att det kan bli sura miner från norrmännen? 

– Nej, för fan. Alla säger vad de tycker. Jag bryr mig inte om de säger nåt om mig, eller pikar. Det skiter jag i, de får göra vad de vill. Det är bara idrott, det är inte så att hela världen står och faller med det.

Både Bill och Jack Impola är nu alltså i det svenska vallateamet, men tredje brorsan – Bob Impola – är fortfarande aktiv som åkare i långloppslaget Team Serneke.

 

LÄS MER: Haag visar upp ringen: "Den har Emil valt"