Foto: SVT.Foto: SVT.
 Foto: SVT.

Får norsk(!) medalj – Sundby nobbas

Publicerad

HOLMENKOLLEN/STOCKHOLM. Efter den snöpliga fjärdeplatsen på 30 km prisades Charlotte Kalla i Holmenkollen ändå.

Svenskan tilldelades den unika Holmenkollen-medaljen som för att hon "utmärkt sig särskilt inom skidsporten".

Senast en svensk prisades med medaljen var Gunde Svan år 1985.

– Det är riktigt ärofyllt att ta emot den, säger Charlotte Kalla.

Det blev ingen pallplats för Charlotte Kalla över 30 km den här gången heller.

Svenskan var länge i täten i Holmenkollens tremil - men fick ge sig efter en rysare mot Marit Björgen. Norskan var avhängd med milen kvar att åka men bytte skidor och jagade ursinnigt ikapp tätgruppen med Charlotte Kalla de sista kilometerna.

– Jag har inte koll på hur många fjärdeplatser jag har. Jag kan bara konstatera att det är trist, säger Charlotte Kalla.

"Väldigt stort att få priset"

Trots det fick Charlotte Kalla medverka under prisceremonin efter loppet. Svenskan förärades med "norsk skidsports finaste pris" – Holmenkollen-medaljen – som delas ut till utövare som "utmärkt sig särskilt inom skidsporten" och uppträtt som förebilder under flera år.

– Det är riktigt ärofyllt att ta emot den.

Totalt har nio svenskar fått priset. Senast en svensk prisades med medaljen var Gunde Svan år 1985. Den enda svenska kvinna som fått priset tidigare är Toini Gustafsson. 

– Någon hade viskat i mitt öra att jag skulle få den. Men sedan hade jag inte hört något efter det. Jag fick reda på det nu när jag bytte om. Det är en stor ära, säger Charlotte Kalla.

Johnsrud Sundby nobbades

Erik Eidie, generalsekreterare i norska Skidföreningen, förklarar beslutet för TV2:

– Utöver sina fina sportsliga resultat har Kalla har varit en glimrande förebild, säger han.

Många trodde att Martin Johnsrud Sundby, som tog sin sjunde raka pallplats i Holmenkollen under lördagen och som vunnit den totala världscupen, skulle få medaljen. Enligt TV2 räknade norrmannen själv med att få den.

Men han nobbades – på grund av sitt dopingfall år 2016 då han fälldes för otillåtet användande av astmamedicin.

– Holmenkollen-medaljen är ett hederspris, och orsaken till att den inte tilldelas Martin Johnsrud Sundby är knutet till det ärendet, säger Erik Eide. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag