Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalla om sorgen efter vännens död: ”Chock”

Mona-Liisa Nousiainen.Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Kalla.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

SOLLEFTEÅ. I förra veckan kom beskedet att skidåkaren Mona-Liisa Nousiainen dött – 36 år gammal.

Charlotte Kalla är tagen av beskedet.

– Hon var en otroligt ödmjuk och trevlig människa, säger Kalla.

Nyheten skakade om skidvärlden i förra veckan. Finskan Mona-Liisa Nousiainen hade varit aktiv på den högsta nivån i 16 år, innan hon förra våren valde att lägga skidorna på hyllan. 110 starter i världscupen blev det samt ett OS och fyra VM.

Men bara 36 år gammal har hon nu gått bort.

Enligt den finska tidningen Ilta-Sanomat diagnostiserades Nousiainen med en aggressiv cancertyp i början av sommaren 2018, alltså bara månader efter att hon avslutat sin karriär.

Läkarnas första besked var att hon hade tre månader kvar att leva, men hon fick alltså drygt ett år.

– Jag var inte medveten om att hon var sjuk. Men det var kanske ingen, eftersom de inte hade valt att berätta om det. Det var en chock när de rubrikerna kom, säger Charlotte Kalla när SportExpressen träffar henne under landslagets läger i Sollefteå.

Var släkt med Kalla

Kalla lärde känna Nousiainen under alla år i världscupen. 2013 fick de också reda på att de var sexmänningar, via en släktforskare i Finland.

– Hon är en av de skidåkare man pratat med mest när man varit ute på tävlingar. Det blir så med de norska och finska åkarna, det blir ett speciellt band eftersom det är enkelt med språket. Hon var en otroligt ödmjuk och trevlig människa.

Hur kommer du minnas henne?

– Alltid med ett leende på läpparna.

Mona-Liisa Nousiainen hette tidigare Malvalehto i efternamn. Hon var gift med skidåkaren Ville Nousiainen och paret fick en dotter 2010.

Familjen är nu i sorg.

”Det har varit en tuff sommar. Jag har sprungit och pratat med min syster. Kära Mona, jag vet att du kan höra mig. Saknaden är enorm”, skriver hennes syster Rosa-Maria Knutar i ett inlägg på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.