Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Kalla kommer inte att bli bättre av det här"

Vidar Löfshus.
Foto: Nils Petter Nilsson
Charlotte Kalla.
Foto: Maja Suslin/Tt

Charlotte Kalla lämnar landslaget.

Norges sportchef Vidar Löfshus är tydlig med vad han tycker om hennes beslut.

Hon gör fel.

– Det är väldigt synd för svensk längdsport och det är väldigt synd för internationell längdsport, säger Löfshus.

Beskedet skapar stor förvåning i längdvärlden just nu.

Sveriges storstjärna Charlotte Kalla, 28, väljer att kliva ur landslaget – för att i stället träna på egen hand inför VM.

I ett pressmeddelande förklarar Kalla:

– Jag vill prova något nytt i min karriär. Efter tio år i landslaget är jag nu redo att göra förändringar och följa ett upplägg jag har stark tro på.

När SportExpressen når Norges sportchef Vidar Löfshus har han ännu inte hört talas om nyheten. Men han reagerar omedelbart.

– Åh... Det var inte bra. Det var inte bra, säger Löfshus.

"Tappar i styrka"

Varför inte?

– Vi i Norge tror stenhårt på landslagsmodellen. Vi har redan haft en debatt kring Petter Northug, som valde att gå ur det norska landslaget.

– Vi tror ju att det är en av grunderna till att vi är så bra som vi är, att vi har en så stark landslagsmodell. Och man tappar ju i styrka om en av de bästa lämnar.

Allting talar för att Charlotte Kalla kommer att ansluta till landslaget i november, när tävlingarna drar i gång. Men under hela sommaren och hösten kommer hon att saknas i det svenska laget.

Och Vidar Löfshus tror att det kommer få negativa konsekvenser – för samtliga inblandade.

– Det är där det starka laget skapas. Sammanhållningen, lagandan... Och ja, enligt mig är det starka träningsgrupper som skapar framgång.

Stänger dörren i Norge

Varför tror du att hon gör så här?

– Hon har haft en svår säsong. Jag står ju på utsidan och har inte den insynen, men jag har förstått det som att hon har haft svårt att anpassa sig till upplägget i landslaget. Men det är väldigt synd för svensk längdsport och det är väldigt synd för internationell längdsport, för jag tror inte att hon kommer att bli något bättre av att gå ur landslaget.

Det är inte aktuellt att hon ska träna med er i Norge i sommar och höst?

– Nej, det blir svårt. Vi har sagt att vi öppnar för andra aktiva att träna med oss, men då ska de vara medlemmar av ett landslag.

Så det finns ingen möjlighet?

– Nu kan jag aldrig tänka mig att hon har några planer på det. Men om det ska bli av så tar vi det genom landslagen och om hon inte är medlem av landslaget så blir det svårt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.