Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kalla: "En stämpel sporten får leva med"

Therese Johaug.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Martin Sundby.
Foto: Audun Braastad / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

SUNDSVALL. Skandalen i Norge skakar hela längdsporten.

Sveriges storstjärna Charlotte Kalla är bekymrad – och tror att samtliga åkare i världscupen kommer att lida av det här.

– Det är en stämpel som längdskidåkningen kommer att få leva med, säger Kalla.

Om tio veckor startar världscupen i finska Ruka, men längdsporten är fortfarande i gungning efter sommarens stora avslöjande i Norge.

TV2 avslöjade att friska norska skidåkare fått astmamedicin för att kunna prestera bättre – och efter det har nyheten bekräftats från flera håll.

Bland annat har Therese Johaug erkänt att hon tagit astmamedicin trots att hon inte har astma.

Välkomnar utredningen

Hemma i Sverige har Charlotte Kalla följt utvecklingen och hon är glad att man nu har startat en utredning mot Norge.

– Jag tänker att det är väldigt bra att det blir en ordentlig utredning, och en oberoende utredning, av användandet av astmamediciner, så att de inte finns några tveksamheter kring vilka riktlinjer som finns, säger Kalla när SportExpressen träffar henne i Sundsvall, där hon förbereder sig för den nya säsongen.

– Det ska inte vara så att man ska kunna misstolka rekommendationerna. Det tycker jag är väldigt bra. Det behövs, tydligen.

Kalla har inte astma

Charlotte Kalla förklarar att hon själv alltid har haft uppfattningen att man inte tjänar på att ta astmamedicin om man inte lider av astma.

– Ja, det är den uppfattningen jag har haft. Sen är inte jag någon expert på det, så det får andra uttala sig om.

Du har inte astma?

– Nej, det har jag inte.

Och du har aldrig tagit astmamedicin eller?

– Nej. Peppar, peppar… Jag är glad att jag inte behöver det. Det är extremt påfrestningar man utsätter sig för, att dra in så mycket kall och rå luft som vi gör.

"Verkar finns otydlighet"

Kalla har inte pratat med några av sina kollegor i Norge efter att skandalen avslöjades och hon hoppas nu att hela situationen kan redas ut innan säsongen startar.

– Jag hoppas att det ska vara ännu mer klarhet i det här innan säsongen drar i gång, att det inte ska behöva vara någon surdeg som håller på hur länge som helst. Men visst är det en stämpel som längdskidåkningen kommer att få leva med.

Det här är så allvarligt att man inte bara kan vifta undan det?

– Nej, men just att det verkar finnas så mycket otydlighet… Jättebra att det här ska utredas nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.